Food

Snackbars starten manifest tegen ongezond stigma: 'Friet is groente'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Snackbars starten manifest tegen ongezond stigma: 'Friet is groente'

Friet (of patat voor sommigen) is lekker, maar wel ongezond. Dat is over het algemeen het beeld dat mensen hebben over gefrituurde lekkernijen, maar daar zijn snackbars klaar mee. In een zogenaamd Frietmanifest laten ze nu een tegengeluid horen en willen ze duidelijk maken dat ze onterecht een stigma van ongezonde boosdoener opgeplakt krijgen. Friet is volgens hen ten slotte gewoon groente.

'Oneerlijk'

Het manifest van de Vereniging Professionele Frituurders is opgesteld door zo'n 5700 eigenaren van snackbars, cafetaria's en andere frituurders. Ze leggen daarin uit waarom het volgens hen oneerlijk is dat fastfoodrestaurants en het eten van friet wordt gezien als oorzaak van de gezondheidsachterstand.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klein aandeel

Al lange tijd wordt er onder andere door de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving gepleit om een teveel van frituurzaken tegen te houden. Dat vinden de frietbakkers onterecht, vooral omdat zij slechts een klein aandeel hebben in de verkoop van 'ongezond' voedsel. In grotere zaken, zoals supermarkten, zijn ook frituurproducten en andere snacks te koop, vaak tegen een lagere prijs . Toch blijven die buiten schot en zijn het de snackbars die vaak worden aanwezen als boosdoener.

"De cafetaria's worden elke keer gedemoniseerd, terwijl de supermarkten blikjes Red Bull en koekjes verkopen. Die komen ermee weg", zegt bijvoorbeeld snackbarhouder Lammers tegen RTL. "Het is onterecht dat wij als kleine partij iedere keer naar voren worden geschoven op het moment dat het over slecht eten gaat in het nieuws."

Eisen

De frituurders pleiten in het manifest onder andere voor een eerlijk onderzoek naar de gezondheidsachterstand en het stoppen met fastfood zien als synoniem voor ongezonde voeding. Daarnaast willen ze dat snackbars erkend worden als "essentiële maatschappelijke entiteit in veel wijken en dorpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Balans

De meeste mensen zijn het er wel over eens dat je niet te vaak friet moet eten. Het advies van het Voedingscentrum luidt dan ook nog steeds: "Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste balans."

Ster advertentie
Ster advertentie