Up 2 Date

Moet de leeftijdsgrens voor energiedrankjes omhoog naar 18 jaar?

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Moet de leeftijdsgrens voor energiedrankjes omhoog naar 18 jaar?

Om een energiedrankje te mogen kopen in de winkel moet je nu officieel 14 jaar oud zijn, maar als het aan stichting Foodwatch ligt, moet die grens omhoog naar 18 jaar. De zogeheten Voedselwaakhond stelt dat naast consumenten en het ministerie ook grote supermarkten dit een goed idee vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Gezondheidsproblemen'

"Een te hoge consumptie van energiedrankjes leidt tot ernstige gezondheidsproblemen voor kinderen en jongeren", schrijft Foodwatch in hun bericht. Ze roepen daarom iedereen op om het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) te overtuigen dat ze een nieuwe leeftijdsgrens moeten instellen.

Nu hanteren alleen Aldi en Lidl de leeftijdsgrens van 14 jaar. Foodwatch heeft ook acht andere supermarkten benaderd met het idee voor de verhoging. Die zien dat wel zitten, maar alleen als alle supermarkten meedoen.

Waarschuwingen

Het is niet de eerste keer dat er gewaarschuwd wordt voor de gevaren van (te veel) energiedrankjes. Zo liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaren geleden al weten dat het in hoge mate drinken ervan kan leiden tot hartritmestoornissen, slaapproblemen en zelfs nierfalen.

Kinderartsen pleitten daarom in 2018 al voor een verbod op de verkoop van de drankjes aan kinderen, maar het ministerie van Volksgezondheid vond dat niks. Zij gaan toen aan liever meer voorlichting te zien, onder andere op scholen en sportverenigingen.

Ster advertentie
Ster advertentie