FunX

Moet je je borstimplantaten ook laten verwijderen als je er geen klachten van hebt?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Moet je je borstimplantaten ook laten verwijderen als je er geen klachten van hebt?

Uit een nieuw onderzoek, dat begin deze week werd gepubliceerd, blijkt dat alle borstimplantaten onveilig zijn voor je lichaam. Een schokkende bevinding die bij veel mensen met borstimplantaten vragen oplevert. Hoofdonderzoeker Henry Dijkman, die al jaren bezig is met het aankaarten van de gevaren van siliconen borstimplantaten, beantwoordde de vragen van FunX-luisteraars.


Onderzoek

Het was al bekend dat vloeibare siliconen implantaten onveilig waren, maar uit het nieuwe onderzoek is nu dus gebleken dat alle implantaten gevaarlijk zijn. Er is qua schadelijkheid geen verschil tussen de oude, vloeibare en de 'nieuwe' vaste. Wel is het zo dat bij de nieuwe, vaste variant bijbehorende klachten pas later kunnen optreden.

Schade

Het verschilt per persoon wat de schade van de implantaten is. Hoe langer de implantaten in het lichaam zitten, hoe groter de kans dat de schade onomkeerbaar is, ook als ze verwijderd zijn.

Jamie is een van de mensen die doodziek werd van haar implantaten. Ondanks haar klachten kreeg ze van artsen te horen dat het niet aan haar siliconen kon liggen. Ze belandde uiteindelijk in een rolstoel, zo vertelde ze aan FunX. "Er werd gezegd: nee hoor, ze kunnen niet gaan lekken. Je denkt: dat overkomt mij toch niet. Er werd toen nog niet zoveel over gezegd in de media en dan vertrouw je toch de arts." Dat haar klachten van haar implantaten kwamen, moest ze vervolgens zelf zien te bewijzen. Haar hele verhaal lees je hier.

Geen paniek!

De vraag die het vaakst werd ingestuurd, was: wat moet je doen als je zelf borstimplantaten hebt? "Je hoeft niet direct in paniek te raken dat is niet nodig", antwoordde Dijkman daarop. Wat je wel moet doen is in de gaten houden of je klachten krijgt en als dat zo is direct contact opnemen met een arts. Je kunt dan nadenken over explantatie, oftewel het eruit halen van je borstimplantaten.

Nergens last van?

Nancy vroeg zich af of haar implantaten er sowieso moet uithalen, ondanks dat ze nergens last van heeft. Dijkman: "Alle implantaten lekken, dus je krijgt wel bepaalde moleculen in je lijf en die geven risico's." Het is volgens hem niet nodig om ze per se te laten verwijderen als je ze al een tijd hebt. "Maar ontwikkel je klachten, dan moet je je er bewust van zijn dat je ze kan laten verwijderen."

Niet zonder borstimplantaten kunnen

Het eruit laten halen van je borstimplantaten is niet voor iedereen een makkelijke keuze. Julia vraagt daarom wat je moet doen als je echt per se borstimplantaten wil. Zijn er alternatieven voor siliconen borstimplantaten? "Ja", antwoordt Dijkman. "Bijvoorbeeld lipofilling met eigen vet. Maar stel nou dat je heel erg mager bent en je hebt geen eigen vet dan wordt dat natuurlijk een stukje moeilijker." Een andere optie is volgens hem een prothese met een fysiologische zoutoplossing: "Maar eerlijk gezegd zou ik adviseren dat je eigenlijk blij moet zijn met wie je bent, want iedereen is uniek. Ik zou zeggen: blijf natuurlijk, want dan is dat een stuk mooier voor de rest van je leven. Pas goed op jezelf en vertrouw op jezelf."

Ster advertentie
Ster advertentie