Films, Series & TV

De gevaren van borstimplantaten: ''Ze zien er mooi uit, maar het zijn tikkende tijdbommen''

foto: YouTube: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. De gevaren van borstimplantaten: ''Ze zien er mooi uit, maar het zijn tikkende tijdbommen''

YouTuber en zangeres Dionne Slagter besloot acht jaar geleden een borstvergroting te laten doen. Ze koos hiervoor, omdat ze na een onzekere periode vol pesterijen en anorexia graag vrouwelijke vormen wilde hebben. Toch vraagt ze zich tot op heden af wat nou de gevaren zijn van siliconen borstimplantaten. Ze gaat op zoek naar antwoorden in de nieuwe docu Moordtieten bij BNNVARA op NPO 3.

Pesten

Dionne kampte zelf jarenlang met anorexia. Door deze ernstige eetstoornis werd ze alsmaar slanker. Naar eigen zeggen was ze het zat om continu naar zichzelf te kijken in de spiegel. Ze vond het namelijk jammer dat ze door haar enorme gewichtsverlies haar vrouwelijke vormen is kwijtgeraakt. Hierdoor werd ze vaak gepest op school: ''Ik werd plank genoemd en was het meisje met twee ruggen.''

Al deze beledigingen maakten haar steeds onzekerder, totdat ze besloot van haar onzekerheid af te komen door middel van borstimplantaten. ''Dat was echt een moment dat ik dacht: eindelijk heb ik ze ook'', vertelt ze in de documentaire.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Implantaten van de markt

Dionne heeft ruim 4000 euro uitgegeven aan haar nieuwe borsten. Maar na het bekijken van vele verontrustende filmpjes over alles wat er mis kan gaan met je implantaten besloot ze haar ingreep verder te onderzoeken. ''Ons werd verteld dat het de beste protheses waren op de markt en dat ze levenslang mee zouden gaan'', aldus de moeder van Dionne.

Maar toen een vriendin van Dionne de naam van de implantaten opzocht, kwam ze tot een schokkende ontdekking. Vanaf april 2019 worden de implantaten van het merk op advies van de overheid namelijk niet meer gebruikt in Nederland. Dit in verband met een verhoogd risico op lymfeklierkanker. Bij het horen van het nieuws werd Dionne erg emotioneel: ''Ik wil mijn vrouwelijkheid niet inleveren.''

Quote

Ik bevond mij in een spagaat tussen mijn mentale en lichamelijke gezondheid.

Dionne Slagter

Gevaren

Achteraf bleek dat Dionne en honderden andere vrouwen vaak worden voorgelogen door hun plastische chirurg. ''Ze trekken je over de streep en nemen de laatste twijfel van je af, zonder de gevaren erbij te vermelden'', schrijft Dionne in een Instagrampost. Veel vrouwen weten namelijk niet dat borstprotheses op den duur kunnen gaan lekken of zweten.

Wetenschapper Henry Dijkman, die al twintig jaar onderzoek doet naar de gevaren van borstimplantaten, vertelt er meer over. ''Veel chirurgen demonstreren vaak dat de implantaten niet kapot te krijgen zijn, maar ze vertellen daarbij niet dat de implantaten kunnen gaan scheuren in het lichaam.'' Dit gebeurd meestal binnen tien jaar. Dan kan je klachten krijgen, zoals extreme vermoeidheid of zelfs immobiliteit.

Haaronderzoek

Naar aanleiding van de gevaren die borstimplantaten met zich mee zouden kunnen brengen, besloot Dionne te onderzoeken of dit bij haar ook al het geval was. ''Ik vond het een eng idee dat mijn implantaten ook mogelijk aan het lekken waren.'' Hiervoor onderging ze een haaronderzoek, die kan aantonen of er platina in je haar zit. Platina is een zogenoemde marker van siliconen. Als zou blijken dat er platina in haar haar zat, dan zat het ook in haar lichaam.

Uiteindelijk bleek uit het onderzoek dat er een grote hoeveelheid aan siliconen in Dionne's lichaam al aan het lekken waren. Haar eerste reactie was dan ook: ''Dit is echt klote.'' Haar moeder adviseerde haar direct om de implantaten te laten verwijderen. Maar Dionne vond dit zelf ''makkelijker gezegd dan gedaan.''

Quote

Het is heel dubbel: je borsten zien er heel mooi uit, maar het zijn gewoon tikkende tijdbommen.

Dionne Slagter

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Borstimplantaten verwijderen

Het nieuws dat de borsten aan het lekken waren, kwam hard aan. Maar Dionne wil ze niet zomaar verwijderen: ''Ik wil mij niet meer voelen als de onzekere meid van vroeger.''

''Als ik dit allemaal had geweten had ik nooit siliconen borstimplantaten genomen, maar ik moet eerlijk zijn. Ik ben tevreden met mijn borsten en ik wil echt niet meer terug naar het onzekere meisje dat ik jaren geleden achter me liet'', aldus Dionne.

Cosmetica-arts Linda Visser bood Dionne een alternatief aan. Zij opereert namelijk al dertig jaar met zoutwaterimplantaten. De borstprothese wordt dan in plaats van met siliconengel gevuld met zoutwater. De protheses kunnen ook gaan lekken, maar de kans dat dit gebeurd is veel kleiner dan bij andere protheses. Vandaar dat Dionne toch (tijdelijk) de keuze heeft gemaakt om te wisselen naar zoutwaterimplantaten. Op haar Instagramaccount laat ze weten dat ze later terug zal komen op deze gemaakte keuze.

Ster advertentie
Ster advertentie