Up 2 Date

Nieuw onderzoek wijst uit: alle borstimplantaten gevaarlijk, ook vaste

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Nieuw onderzoek wijst uit: alle borstimplantaten gevaarlijk, ook vaste

Jaarlijks worden er duizenden borstimplantaten geplaatst om verschillende redenen. Implantaten met niet-vloeibare gel werden tot nu toe altijd gezien als veilig, maar nieuw onderzoek wijst uit dat dat niet het geval is. Ze laten namelijk siliconendeeltjes los. Dat publiceert het medische tijdschrift JAMA vandaag, aldus Radar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lekken van siliconen

Dat vloeibare siliconen implantaten onveilig waren was al bekend, maar het nieuwe onderzoek wijst uit dat alle implantaten gevaarlijk zijn: er is wat dat betreft geen verschil tussen de oude, vloeibare en de 'nieuwe' vaste. Van de 389 vrouwen met implantaten die in de gaten gehouden zijn, was bij bijna 99% sprake van gel bleed, oftewel het lekken/zweten van siliconendeeltjes. Bij 87% werden deeltjes op andere plekken in het lichaam aangetroffen, zelfs in de hersenen.

Het enige verschil tussen de verschillende soorten implantaten is dat bij de nieuwe, vaste variant bijbehorende klachten pas later kunnen optreden. Wat de schade van de implantaten is, verschilt per persoon. Maar hoe langer de implantaten in het lichaam zitten, hoe groter de kans dat het onomkeerbaar is, ook als ze verwijderd zijn.

Stoppen en vergoeden

"Het gebruik van siliconen borstimplantaten moet, tot de veiligheid is bewezen, worden stilgelegd", vinden onderzoekers. Daarnaast moeten mensen met klachten door hun implantaten de kosten voor het verwijderen vergoed krijgen, stelt Henry Dijkman, tegenover Radar. Hij is al jaren bezig met het aankaarten van de gevaren van siliconen borstimplantaten. Dat vergoeden gebeurt nu niet altijd. "Ik ken nu zoveel vrouwen die geen geld hebben om ze eruit te laten halen en ondertussen steeds zieker worden", vertelde hij eerder tegen FunX. "Er komen elke dag mensen met klachten bij. Het zijn er nu al honderdduizenden wereldwijd."

Zogenaamd veilig

Veel artsen hielden tot dusver vol dat de vaste siliconen implantaten veilig zijn. En omdat de klachten zo verschillen, krijgen mensen vaak te horen dat het aan iets anders ligt.

Zo ook Jamie. Zij had die zogenaamde veilige implantaten, maar werd daar doodziek van. Ze belandde zelfs in een rolstoel, zo vertelde ze aan FunX. "Er werd gezegd: nee hoor, ze kunnen niet gaan lekken. Je denkt: dat overkomt mij toch niet. Er werd toen nog niet zoveel over gezegd in de media en dan vertrouw je toch de arts." Dat haar klachten van haar implantaten kwamen, moest ze vervolgens zelf zien te bewijzen. Haar hele verhaal lees je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie