FunX Beseft

Cosmetische ingrepen in het buitenland: is dat gevaarlijker of niet?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Cosmetische ingrepen in het buitenland: is dat gevaarlijker of niet?

Besef, cosmetische ingrepen zijn tegenwoordig populairder én betaalbaarder dan ooit. Vooral door de goedkope prijzen in het buitenland is de drempel veel lager en besluiten mensen sneller om aan hun lichaam te laten sleutelen. Maar hoe verantwoord is het om dit in het buitenland te doen?

Horrorverhalen over cosmetische ingrepen in het buitenland zijn de laatste tijd volop in het nieuws geweest. Het meest recente voorbeeld is de 39-jarige Sharida, die afgelopen februari overleed aan de gevolgen van de complicaties die zij opliep na haar operatie in Turkije. Plastisch chirurgen trekken nu aan de bel, omdat zij zich flink zorgen maken om het aantal patiënten dat zich meldt na een mislukte cosmetische ingreep in het buitenland. Zelfs de coronapandemie houdt veel mensen niet tegen om even naar een ander land af te reizen. Zo kwamen er alleen al deze winter 49 Nederlanders gewond terug van een cosmetische ingreep in het buitenland.

Quote

Mijn Turkse arts schreeuwde minutenlang tegen me. Hij zei dat ik mijn bek moest houden en tevreden moest zijn.

Dilara

Ernstig mislukte neuscorrectie

Iemand die ook terugkwam met complicaties na een cosmetische ingreep in het buitenland, is de 26-jarige Dilara*. Zij reisde in december af naar Istanbul om een neuscorrectie te ondergaan, die uiteindelijk compleet mislukte en voor ernstige gezondheidsproblemen zorgde. Dilara was als kind op haar gezicht gevallen, waardoor ze een neustrauma opliep. Door het neustrauma groeide haar gezicht scheef mee met haar neus. Daarom onderging ze in 2013 al een medische neuscorrectie, waar ze in eerste instantie blij mee was. "In de loop der jaren is mijn neus zich echter lelijk gaan vervormen. Het zag er niet meer uit voor mijn gevoel, dus ik wilde opnieuw een neuscorrectie laten uitvoeren."

Geen vuiltje aan de lucht

Via een Facebookgroep kwam Dilara uiteindelijk een topic tegen over een Turkse arts die allerlei verbluffende resultaten op zijn naam zou hebben staan. Ook zou hij gebruikmaken van een speciale lasertechniek voor neuscorrecties. "Hij had honderden positieve reacties onder zijn Instagramposts en ik kon geen slechte recensies over hem vinden op Turkse websites. Ook ontdekte ik dat deze man te gast is geweest in verschillende programma's op nationale tv."

Schijn bedriegt

Alles zag er perfect uit volgens Dilara en ze regelde vervolgens alles binnen twee weken. "Ik vloog op 7 december naar Istanbul. Ik kwam daar rond 22.00 uur aan en moest me de volgende dag alweer om 05.00 uur melden in de kliniek. De dag na mijn aankomst werd ik al geopereerd, terwijl ik nog niet eens op consult was geweest. Dat vond ik raar. Ook prikte de verpleegkundige mijn arm bijna leeg, omdat ze mijn aderen niet kon vinden bij het plaatsen van het infuus. Ik voelde dat er iets niet klopte, maar ik dacht: ik ben hier nu al, dus laat maar. Na veel gedoe werd het infuus eindelijk geplaatst en begon ik me heel moe te voelen. Ik viel toen in slaap, waarna iemand ineens op mijn schouders tikte. Het was de arts. Hij stelde zich haastig voor en wilde heel gretig het geld hebben, per se cash ook. Ik was zo moe dat ik niet helder kon nadenken en ging overal in mee."

Onveilig

De Turkse arts vroeg Dilara vervolgens heel kort wat haar wensen waren, waarna zij hem een foto liet zien van een van zijn resultaten waarmee hij op Instagram pronkte. "Ik vroeg of dat ging lukken op mijn gezicht en hij beloofde van wel." Alles ging vervolgens in sneltreinvaart. Voordat Dilara het wist, werd ze ineens wakker en was ze alweer geopereerd. "Toen ik wakker werd, kreeg ik helemaal geen informatie over hoe de operatie verlopen was. Ook was de arts verdwenen. Ik was helemaal alleen en drukte regelmatig op de alarmbel voor hulp. Er waren twee zusters in de kliniek, die ineens tekeer gingen tegen mij, omdat ik telkens om hulp vroeg. Daardoor voelde ik me zo onveilig. Achteraf besef ik dat het heel stom van me was om alleen te reizen."

Dilara voelde zich uiteindelijk zo onveilig dat ze twee uur na haar operatie aangaf dat ze weg wilde. Hoewel dat niet verantwoord was, maalden de zusters er niet om. "Ze zeiden: 'Ga je gang maar'. Ik werd de deur uit gedumpt en een van de zusters zei nog heel bot: 'Fijne dag verder'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan lot overgelaten

In het hotel waar Dilara vervolgens bleef, werd ze aan haar lot overgelaten. "De twee assistenten die mij voor de operatie twee weken lang op elk moment te woord stonden, gaven geen antwoord meer op mijn vragen", vertelt ze. Dilara kreeg geen instructies mee en miste daardoor de nodige medicatie. "Ik heb drie keer te maken gehad met stikgevaar en heb vijf dagen niet geslapen. Na vijf dagen kon ik gelukkig bij een vriendin terecht."

Op de tiende dag na haar operatie ging Dilara opnieuw naar de kliniek voor een consult. Die werd uitgevoerd door een van de assistenten van de Turkse arts, omdat hij niet uit zijn kantoor wilde komen. "Na heel lang aandringen, kwam hij uiteindelijk. Mijn gipskapje werd eraf gehaald, maar ik kreeg geen spiegel om het resultaat te zien. Ik vroeg meerdere keren om een spiegel en kreeg er pas een toen ik heel boos werd. Ik zag mij neus en zei meteen: 'Wat is dit nou?' Mijn neus stond helemaal scheef en het was niet de neus waarvoor ik had betaald. Ik confronteerde hem daarmee, waarna hij minutenlang tegen me schreeuwde. Hij zei dat ik mijn bek moest houden en tevreden moest zijn. Ook bleef hij volhouden dat hij me na mijn operatie had bezocht, terwijl ik zeker weet dat het niet zo is."

Voordat de arts Dilara uit zijn kantoor donderde, plakte hij Dilara's neus opnieuw af en kreeg ze opnieuw een gipskapje. "Dat ik voor de tweede keer een kapje kreeg, vond ik raar. Normaal gesproken gaat die er namelijk na maximaal tien dagen af."

Quote

Ik ben bij drie artsen geweest na mijn ingreep in Turkije en die durven allemaal geen derde ingreep uit te voeren.

Dilara

Compleet verwoest

Het tweede kapje werd na nogmaals tien dagen verwijderd, maar Dilara keerde uiteindelijk terug naar Nederland met een scheve neus. In Nederland bezocht ze na haar operatie de KNO-arts. Die was woedend. Dilara's linker neusgat zat namelijk volledig dicht, dat bleek door een gesmolten stuk kraakbeen te komen. "Ook gaf de KNO-arts aan dat de Turkse arts mij foutief had geïnformeerd, zo blijkt er helemaal geen lasertechniek te bestaan voor neuscorrecties. Mijn neus begon mettertijd steeds schever te staan en het blijkt nu dat de anatomie van mijn neus compleet verwoest is."

Een derde operatie is onvermijdelijk voor Dilara, maar het probleem is dat artsen die niet durven uit te voeren. "Ik ben bij drie artsen geweest na mijn ingreep in Turkije en die durven allemaal geen derde ingreep uit te voeren. Volgens hen is mijn neus gevaarlijk dun geslepen en heb ik gelukk dat ik nog leef. Mijn volledige kraakbeen moet verwijderd worden en vervolgens moet er volledig nieuw kraakbeen op mijn gezicht worden geplaatst. Dat moeten ze dan uit mijn ribben halen. Zo’n ingreep is onwijs duur, minimaal 8000 euro, en het is ook nog eens levensgevaarlijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Altijd en overal risico's

Door de ervaring van Dilara lijkt het idee dat cosmetische ingrepen in het buitenland gevaarlijker zijn, bevestigd te worden. Maar is dat wel terecht? Daar legt Sietske Atsma meer over uit. Sietske werkt al tien jaar in de cosmetische branche en onderging zelf ook diverse cosmetische ingrepen. Daarbij kreeg ze ook weleens te maken met complicaties. Met haar platform wiemooiwilzijn deelt ze haar kennis en begeleidt en informeert Sietske mensen die een cosmetische ingreep willen ondergaan.

Dat cosmetische ingrepen overal ter wereld gevaarlijk kunnen zijn, is volgens Sietske waar. "De complicaties die ik heb gehad, kreeg ik na ingrepen bij Nederlandse klinieken. Er zijn simpelweg altijd risico's aan verbonden, zelfs als je bij de beste artsen langsgaat. Artsen in het buitenland zijn dus niet per definitie slechter", legt ze uit. "Dagelijks word ik benaderd door mensen met complicaties na ingrepen in zowel Nederland als in het buitenland. Door hun ervaringen en die van mezelf ben ik in de loop der jaren kritischer geworden over de kwaliteit van de zorg."

Quote

Ingrepen in het buitenland zijn gevaarlijker, omdat een groot onderdeel van het traject bestaat uit het voorwerk. Je moet onder andere uitzoeken of een arts kundig is en samen tot een behandelplan komen. In Nederland is dat makkelijker.

Sietske Atsma

Toch gevaarlijker in het buitenland

Toch brengen cosmetische ingrepen in het buitenland meer risico's met zich mee volgens Sietske. Dat ligt volgens haar niet per se aan de kundigheid van artsen in landen buiten Nederland. "Het is gevaarlijker omdat een groot onderdeel van het traject bestaat uit het voorwerk. Je moet onder andere uitzoeken of een arts kundig is en samen tot een behandelplan komen. In Nederland is dat makkelijker. Als je nog wat vragen hebt, bel je even op of plan je nog een consult in. Je begrijpt ook beter wat de arts je vertelt. Het is simpelweg makkelijker om tot een goed plan te komen en een band op te bouwen met je behandelaar. Dat is iets wat in het buitenland vaak moeilijker gaat, omdat er meestal een taalbarrière is. Ook ben je natuurlijk beperkt, want je gaat niet tien keer heen en weer vliegen voor consulten. Vaak weet je ook niet of het kwalitatief goed gaat zijn, omdat je daar aankomt en alweer een paar dagen later of zelfs nog dezelfde dag wordt geopereerd."

Precies dat belangrijke voorwerk is waar het bij Dilara misging. Zo deed ze pas na haar negatieve ervaring echt goede research naar de Turkse arts die haar behandelde. Wat ze ontdekte, is schokkend. "Ik kwam erachter dat hij al zestien rechtszaken heeft lopen. Ook sprak ik mensen uit verschillende landen die allemaal net als ik zijn verminkt. Het blijkt dat hij steeds weer opnieuw dezelfde foto's repost van goede resultaten en dat hij reacties koopt. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat hij binnen Turkije alle slechte reviews laat verwijderen van websites. Ik heb inmiddels een advocaat in de armen genomen, omdat ik een rechtszaak tegen hem wil starten. Deze man moet gestopt worden."

Grotere risico's

Dilara regelde haar reis zelf, maar even Googelen en de aanbiedingen met package deals voor cosmetische ingrepen in het buitenland vliegen je om de oren. Pakketreizen zijn ontzettend populair, niet alleen door de goedkope prijzen, maar ook door het bredere aanbod dan we in Nederland kennen. Volgens Sietske worden er in het buitenland namelijk vaak grotere risico's genomen voor mooiere resultaten. Dat is een van de redenen dat veel vrouwen voor een Brazilian Butt Lift (BBL) naar het buitenland gaan. "Dat is wereldwijd de meest riskante ingreep, zo is de kans dat je overlijdt 1 op de 3000. In Nederland zijn de resultaten minder verbluffend, omdat Nederlandse artsen simpelweg geen onnodige risico’s willen nemen en voorzichtiger zijn. Daarom kiezen veel mensen voor een BBL in het buitenland."

Wat ook veel meer gebeurt in het buitenland, is dat medische toeristen een combinatie van meerdere ingrepen boeken. Die optie wordt aantrekkelijker gemaakt, doordat dit soort combinaties soms zelfs goedkoper kunnen zijn. Het brengt echter risico's met zich mee. "Soms kunnen het wel vijf operaties in een zijn. Daardoor heb je veel meer kans op wondinfecties en nabloedingen", vertelt Sietske. Het is belangrijk om na zo'n ingreep zeker een maand rust te houden, maar die tijd hebben de meeste mensen vaak niet omdat ze er maar voor korte tijd zijn. "Ook als de operatie goed gaat, blijft het nog steeds ontzettend riskant. Je hebt te maken met een heftig herstel, dat moet iemand ook maar aankunnen.”

Cosmetische ingrepen onder jongeren

Sietske ziet dat de leeftijd waarop mensen aan zichzelf laten sleutelen steeds jonger wordt. Dat vindt ze een verontrustende ontwikkeling. Daarom doet zij onderzoek onder jongeren tussen de 13 en 18 jaar om te kijken hoe het gesteld is met hun zelfbeeld en de invloed die social media daarbij op hen heeft. Daarnaast is Sietske bezig met het opzetten van een voorlichtingscampagne voor het voortgezet onderwijs. Hiermee wil ze jongeren eerlijke informatie geven over wat een realistisch zelfbeeld is en wat de gevaren zijn van cosmetische ingrepen.

Quote

De communicatie was altijd goed, zowel voor de operatie als daarna. Mijn arts had direct antwoord op mijn vragen en was heel geruststellend. Ik ben heel tevreden."

Aylin

Toch het risico nemen

Toch durven veel mensen het risico te nemen om een ingreep zoals de BBL in het buitenland te ondergaan. Zo ook Dilara's zus Aylin*. Ondanks alle slechte ervaringen van Dilara, is Aylin alles behalve ontevreden over de BBL die ze in Turkije onderging. Hoewel het een gevaarlijke ingreep is, maakte Aylin zich daar geen moment zorgen over. "Ik ben nooit bang geweest. Ik heb die mentaliteit van: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Ook een hele kleine operatie kan misgaan", zegt ze.

De ingreep van Aylin is het bewijs dat het in het buitenland niet per definitie fout gaat. Maar er is wel een cruciaal verschil met het traject van Dilara, zo was de communicatie in Aylins geval vele malen beter. "De communicatie was altijd goed, zowel voor de operatie als daarna. Mijn arts had direct antwoord op mijn vragen en was heel geruststellend. Het voelde simpelweg goed", vertelt Aylin. "Inmiddels is het twee jaar geleden en heb ik nog steeds heel goed contact met de arts. Ik kan altijd bij hem terecht voor vragen. Als ik informatie vraag over bepaalde ingrepen geeft hij het altijd eerlijk aan als hij vindt dat het niet verantwoord is. Ik ben zo tevreden dat ik mijn arts blijf aanraden aan mensen."

Druk vanuit de huidige maatschappij

Ondanks alle risico's die een BBL met zich meebrengt, kan Sietske de keuze van Aylin en alle anderen die voor een riskante ingreep enigszins begrijpen. "Het komt vaak voort uit een wens om gelukkiger te zijn. Helaas zit de huidige maatschappij zo in elkaar dat mensen die als ‘knap’ gezien worden, succesvoller zijn in het leven. Zo werkt het helaas."

Nooit meer

Ook de druk die door social media ontstaat, speelt volgens Sietske een grote rol. "Voorheen kocht je een magazine met allerlei mooie modellen. Daar bladerde je even doorheen en daarna legde je 'm weer weg. Nu krijg je de hele tijd foto's van mooie vrouwen en het huidige schoonheidsideaal voorgeschoteld door social media. Dat sla je in je brein op als: ik ben niet knap genoeg. Zelf heb ik ook een BBL laten doen, omdat ik een smallere taille en grotere billen wilde. Maar heel eerlijk, met de kennis die ik nu heb over de risico’s, zou ik het nooit meer laten doen."

Sietske legt in een paar simpele stappen uit waar je allemaal rekening mee moet houden als je van plan bent om een cosmetische ingreep te ondergaan:

💭 De allereerste stap is bedenken waarom je het wilt. Sietske: "Ergens ontstaat het idee dat je iets aan jezelf wilt veranderen of verfraaien. Vraag je allereerst af waarom je dat wilt doen en of dat om de goede redenen is."

🔍 Als je erover uit bent waarom je de ingreep wilt doen, moet je gaan bedenken bij wie je het gaat doen. "Zelf adviseer ik je om in Nederland te blijven en op onderzoek te gaan op internet", zegt Sietske. "Dat kan onder andere via mijn platform, maar ook op kliniekervaringen.nl. Je kunt ook altijd kijken of artsen ingeschreven staan bij de beroepsverenigingen. Dat is ook heel belangrijk."

💬 Als je uiteindelijk denkt een geschikte arts gevonden te hebben, ga je op consult om je wensen te bespreken. "Kijk vooral of je het goed kunt vinden met de arts", zegt Sietske. "In de meeste gevallen gaat het allemaal goed, maar het wordt wel een probleem als je een complicatie krijgt of niet tevreden bent. Controleer vooraf dus altijd of degene die jou behandelt ook een goed protocol heeft voor als je niet tevreden bent. Vraag daarnaar."

⚠️ En dan nog het allerbelangrijkste: neem geen onnodige risico's. Sietske: "Zelf heb ik ook ingrepen laten doen waarbij ik alleen maar bezig was met het eindresultaat dat ik heel graag wilde. Als artsen mij dan over mogelijke complicaties vertelden, ging dat het ene oor in en het andere oor weer uit. Maar als je daarna met een complicatie zit, is het 't eigenlijk nooit waard."

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

*In verband met privacy zijn deze namen gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie