Games & gadgets

Europese Commissie wil één oplader voor alle telefoons en apparaten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Europese Commissie wil één oplader voor alle telefoons en apparaten

Heb jij thuis ook een bak of lade vol met opladers en kabeltjes van al je oude telefoons, tablets, camera's, koptelefoons en andere apparaten? Die kan je binnenkort misschien de deur uit doen. De Europese Commissie wil namelijk dat er vanaf 2024 in Europa één standaardoplader komt voor alle kleine elektronische apparaten.

Einde irritatie

De standaardoplader moet een einde maken aan de irritatie over al die verschillende opladers én de afvalberg een beetje verkleinen. Die groeit nu ieder jaar met miljoenen kilo's. Daarnaast zou er jaarlijks 300 miljoen euro verspild worden aan ongebruikte laders. Het voorstel wordt morgen ingediend, zo melden bronnen van Reuters.

Wet

De Europese Commissie vroeg al eerder om zo'n gezamenlijke oplader, maar producenten hebben daar nog nooit écht naar gehandeld. Wel hebben veel apparaten inmiddels een UBS-C-ingang. Het is de bedoeling dat dat straks de standaard aansluiting is, zodat je niet langer verschillende opladers nodig hebt. "We hebben de industrie ruim de tijd gegeven zelf met oplossingen te komen, nu is het tijd voor een wet die de standaardoplader mogelijk maakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Apple niet blij

Klinkt als een goed plan, maar Apple is als enige technologiebedrijf minder blij met het idee. Het zou volgens hen de innovatie tegenhouden. Het bedrijf ontwikkelt al jaren zelf opladers en oplaadpoorten. Als de standaardlader wordt ingevoerd, moeten ze (in Europa) afstappen van hun eigen zogeheten Lightning-type.

Ster advertentie
Ster advertentie