Food

Gefeliciteerd! Het patatje (of frietje) bestaat 150 jaar!

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Gefeliciteerd! Het patatje (of frietje) bestaat 150 jaar!

Hang de slingers maar uit, want patat (of friet) bestaat 150 jaar in Nederland! De allereerste portie zou ooit op een kermis in Breda zijn verkocht en sindsdien kan het hele land niet meer zonder het gele goud. En om de discussie over patat of friet, maar snel te beëindigen: in het noorden noemen ze het patat en in het zuiden friet, maar noem het vooral zoals jij dat wilt.

18 kilo patat

Dat Nederland een frietjesland is, blijkt wel uit de cijfers. Volgens een CBS-onderzoek uit 2014 eten wij Nederlanders gemiddeld zo'n 40 tot 50 patatjes per jaar. Dat is ongeveer 18 kilo aardappelen per persoon. De verkoop daalde in de afgelopen jaren wel lichtelijk, maar de vette hap blijft populair. Ook in hippere kringen duikt het frietje de laatste jaren op met een zeer speciale saus of omdat het op een zeer ambachtelijke wijze wordt gemaakt.

Thanks zuiderburen

De NOS sprak speciaal voor de verjaardag van het patatje/frietje met Ubel Zuiderveld, die al 25 jaar onderzoek doet naar de frietconsumptie. Hij zegt dat het patatje ooit naar ons land is gekomen via Frankrijk en België: "Gefrituurde aardappels op straat begon in de straten van Parijs. Dat is opgetrokken via Noord-Frankrijk, naar Wallonië, door Vlaanderen en zo naar Nederland gekomen." Dus eigenlijk mogen we onze zuiderburen dankbaar zijn voor de snack.

Mayonaise en die andalouse

In Nederland is mayonaise volgens Zuiderveld het populairst, maar ook speciaalsauzen als satésaus, curry of uitjes duiken volgens hem steeds meer op. Opvallende toppings zoals het Limburgse sauerfleisch of in Brabant het stoofvlees zijn volgens hem in opkomst. Over samuraisaus, katjangsaus en de welbekende andalousesaus - die populair zijn in de randstad - zegt de expert echter niets. Rapper Mula B gelukkig wel: "Die mayonaise... en die andalouse! Heb die samurai, welke wijk woon jij?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie