Food

Tweede Kamer wil proeverijen van kweekvlees toestaan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Tweede Kamer wil proeverijen van kweekvlees toestaan

Het zou zomaar kunnen dat jij over een paar jaar een broodje kweekhamburger op je bord hebt liggen. De Tweede Kamer wil namelijk dat proeverijen van kweekvlees worden toegestaan.

Kweekvlees

Kweekvlees is een product dat in een laboratorium wordt gekweekt van stamcellen van dieren. Hiervoor hoeven de dieren niet gedood te worden. Er kan bijvoorbeeld een stukje vlees uit de billen van runderen worden geprikt. De cellen worden vervolgens verder ontwikkeld in een laboratorium met behulp van zuurstof, eten en warmte.

In de toekomst kan kweekvlees mogelijk een duurzaam alternatief zijn voor vlees. Het produceren van kweekvlees zou namelijk beter zijn voor het milieu. Daarnaast zorgt het voor minder dierenleed.

Duurzaam

Op dit moment zal je nog nergens een stukje kweekvlees op de menukaart zien staan. Dat is namelijk nog verboden. Zelfs de onderzoekers die met kweekvlees bezig zijn, mogen niet proeven van het product.

De Tweede Kamer wil daar verandering in brengen, zodat er meer geƫxperimenteerd kan worden met kweekvlees. Zo moeten er - onder gecontroleerde omstandigheden - proeverijen kunnen plaatsvinden, waardoor mensen alvast kennis kunnen maken met kweekvlees. In Frankrijk en Duitsland is dat al het geval.

Beter voor de aarde

Tjeerd de Groot van D66, die samen met Peter Valstar van VVD de motie indiende om proeverijen van kweekvlees toe te staan, laat op Twitter weten te hopen dat het product zo snel mogelijk in de schappen ligt. "Kweekvlees is beter voor de aarde en de voedselvoorziening dan vlees van dieren", schrijft hij in een tweet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie