FunX

Mohamud is na bijna 13 jaar wachten eindelijk Nederlander

  1. Newschevron right
  2. Mohamud is na bijna 13 jaar wachten eindelijk Nederlander
Op 22 september 2010 stond voor Mohamud Isse Farah de wereld even stil. Na 12 jaar en 9 maanden te hebben gewacht, kreeg hij eindelijk zijn Nederlandse paspoort. Hij maakte een documentaire over alles wat er gebeurde in alle tijd dat hij op zijn Nederlanderschap moest wachten. Hij was dinsdagochtend te gast in FunX Start om zijn verhaal te vertellen.

In de documentaire ‘Paspoort Weyn’ volgt de kijker het lange proces dat Mohamud, een 23-jarige student Media en Entertainment Management, heeft moeten doorlopen om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen.

Toen hij vier jaar oud was, vertrok zijn vader naar Nederland. Samen met zijn broertje en zusje bleef hij achter in Somalië, waar ze verzorgd werden door zijn moeder en oma. Enkele jaren later ontvangt de familie een cassettebandje van Mohamud’s vader. De ondertussen 10-jarige Mohamud mag naar Nederland komen om bij zijn vader en stiefmoeder te komen wonen.

In 1998 komt hij aan in Nederland en gaat hij in Hooge Zwaluwe wonen. Vanaf dat moment komt er abrupt een eind aan zijn zorgeloze nomadenbestaan. Hij werd twee keer uitgewezen, maar door een lange brief van zijn stiefmoeder aan Rita Verdonk krijgt hij een verblijfsvergunning. Vijf jaar later, in september van 2010, mag hij uiteindelijk zijn paspoort op komen halen.

In ‘Paspoort Weyn’ zie je het leven van Mohamud van het moment dat hij in Nederland aankomt tot aan het moment dat hij zijn Nederlandse paspoort in ontvangst mag nemen.

Op 10 februari is de première van ‘Paspoort Weyn’ in De Unie in Rotterdam.

Luister de uitzending hier terug:
{wmaremote}http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/funx/on_demand/alle_edities/start/start_201102010700.wma{/wmaremote}

Ster advertentie
Ster advertentie