FunX

Imani, Vonneke, dj Wef en Chanel zijn genomineerd voor 'Radiovrouw 2023'

foto: Instagram: @imanigoncalves @vonnekebonneke @djwef @tantechanelfoto: Instagram: @imanigoncalves @vonnekebonneke @djwef @tantechanel
  1. Newschevron right
  2. Imani, Vonneke, dj Wef en Chanel zijn genomineerd voor 'Radiovrouw 2023'

FunX-dj's Imani, Chanel, Vonneke en dj Wef zijn allemaal genomineerd voor de prijs 'Radiovrouw 2023.' Deze prijs is in het leven geroepen als tegenhanger van De RadioRing, waar dit jaar geen enkele radiovrouw voor is genomineerd.

De RadioRing

Vier vrouwelijke radiomakers hebben de alternatieve radioprijs in het leven geroepen, omdat er dit jaar geen enkele vrouw is genomineerd voor de De RadioRing. Dit is de enige publieksprijs voor radiomakers in Nederland, wat jaarlijks wordt uitgereikt door AVROTROS in Hilversum. Eerder werden er twee 'Zilveren RadioSterren' uitgereikt aan de beste radiopresentator en radiopresentatrice. Maar deze prijzen zijn sinds 2022 samengevoegd tot één prijs die zowel mannen als vrouwen kunnen winnen.

Astrid de Jong is een van de vier initiatiefnemers van de 'Radiovrouw 2023' en vertelt tegen AD dat vrouwen in de radiowereld nog lang niet gelijk vertegenwoordigd zijn. "Ik begrijp de gedachte om een prijs genderneutraal te maken heel goed. De gedachte is mooi als je te maken hebt met een gelijk werkveld en met gelijke kansen en mogelijkheden voor vrouwen. Maar deze radiowereld is nog niet gelijk, dus loop je te ver voorop op het materiaal waar je mee werkt", zegt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mannenwereld

Als je zo'n prijs afschaft, verdwijnen vrouwen nog meer uit het straatbeeld, stelt De Jong. En dat vindt ze een probleem. "Alle meisjes die dj willen worden die kijken naar het werkveld en zien alleen maar mannen. Dan doen ze het toch maar niet, omdat het een mannenberoep is."

De Jong maakt duidelijk aan AD dat ze niet vindt dat vrouwen zouden moeten winnen, enkel omdat ze vrouw zijn. "Ik heb jarenlang in de jury gezeten van de RadioRing en de Marconi-award. Ik vind ook niet dat een vrouw moet winnen omdat ze vrouw is of dat ze in die top vijf had gemoeten omdat ze vrouw is. Natuurlijk niet! Maar gebruik die RadioRing om te laten zien dat er ook honderd vrouwen zijn die het hartstikke goed doen op de radio." De Jong stelt ten slotte dat ze zelf geen prijs hoeft te hebben. Zij en de medeoprichters hebben de prijs enkel ontwikkeld om aan meisjes en vrouwen te laten zien dat het mogelijk is om je geld te verdienen met het maken van radio. "Om deze reden hebben we een lijst gemaakt van honderd succesvolle radiovrouwen." De lijst is vooral om al deze radiomakers even in het zonnetje te zetten.

Imani

Onze FunX radio-dj's zijn maar al te blij met hun nominatie, ook trokken ze de echtheid van de nominatie kort in twijfel. Zo deelde Chanel haar reactie op haar nominatie via haar Instagram Story: "Wat? Is dit echt?" en kon Imani het eerst ook nog niet helemaal geloven. Toen Imani eenmaal besefte dat het the real deal was, voelde ze zich vereerd door haar nominatie: "Zo leuk dat ik in de lijst sta!", aldus de FunX-dj in haar avondshow. "Maar ik ben dan wel gelijk ambitieus. Nu ben ik genomineerd, dus móét ik ook winnen!", zei ze terwijl ze er een oproepje om op haar te stemmen achteraan deed. "Je kan dus per IP-adres stemmen, dus als je echt real bent, stem je overal waar je gaat."

Je kunt nog steeds stemmen op je favoriete vrouwelijke radio-dj. De winnaar wordt op 25 januari bekendgemaakt en gaat er vandoor met de titel Radiovrouw 2023.

Ster advertentie
Ster advertentie