FunX

Geld moet rollen! ...Toch?

foto: Youtube: A Boogie Wit Da Hoodie
  1. Newschevron right
  2. Geld moet rollen! ...Toch?

Het is een heerlijk gevoel: genieten van je geld en nergens over hoeven nadenken. Maar hoge schulden komen ook steeds vaker voor. 1 op de 5 jongeren neemt zelfs grote financiële risico’s! Maximaal bijlenen, kopen op afbetaling en lekker geld spenden! Money comes and money goes… Toch? Deze week werd bij CritiX de volgende stelling besproken: Geld kan je beter uitgeven dan sparen.

Schulden

Dat het alleen maar uitgeven van geld je op een gegeven moment duur kan te komen staan, bewijst het verhaal van Milio wel. Hij moest vanaf zijn achttiende zijn zorgverzekering zelf gaan betalen, maar dat deed hij niet. "Ik had zoiets van: ik heb me er toch niet voor ingeschreven." Milio besefte niet echt dat zoiets verplicht was. De boetes liepen op een gegeven moment hoog op, maar dat kon hem niet schelen. "Als je de brieven niet leest, bestaan ze ook niet." Daarnaast kocht hij een duur dj-apparaat die hij ook niet netjes afbetaalde. Het liep zo uit de hand dat Milio uiteindelijk drie instanties achter zich aan had.

"Mijn ouders hebben niet zoveel financiële verantwoordelijkheid en daardoor had ik er ook geen flauw idee over."

Schaamte

Toen er uiteindelijk gedreigd werd om een incassobureau in te schakelen die beslag zouden leggen op z'n spullen, begonnen de alarmbellen bij Milio af te gaan. "Ik wist dat ik actie moest ondernemen." Hij schaamde zich enorm en wilde het liefst alles zelf oplossen, maar hij had geen flauw idee hoe. Uiteindelijk schakelde hij zijn vrienden en schoonvader in voor hulp. Zij maakte samen met hem een betalingsplan.

"Het is moeilijk als je niet zo perfect bent als dat je wil laten zien."

Spaargeld

Milio heeft zijn leven omgegooid. Zijn financiën houdt hij nu netjes bij en hij gaat zelfs langs scholen om met leerlingen te praten over schulden. Hij is het dan ook niet eens met de CritiX-stelling. Tegenwoordig ziet Millio liever zijn spaarrekening groeien.

"Ik haal ook wel een kick uit mijn groeiende spaarrekening."

Geld moet rollen

Zoals elke week werd de CritiX-stelling ook op Facebook geplaatst. De meeste FunX-luisteraars bleken echte levensgenieters en waren het eens met de stelling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie