FunX

5 dingen die je nog niet wist over Hindoestanen

foto: James Castle
  1. Newschevron right
  2. 5 dingen die je nog niet wist over Hindoestanen

Het kan goed zijn dat je er niks vanaf weet, maar vandaag wordt de Hindoestaanse immigratie gevierd/herdacht. Het is alweer 145 jaar geleden dat de eerste boot vanuit het voormalig Brits-Indië aankwam in Suriname, vol met Hindoestanen. Ze keken uit naar een beter bestaan en hebben, ondanks alle tegenslagen, een goed leven voor zichzelf weten op te bouwen in zowel Suriname als Nederland.

5 dingen

145 jaar Hindoestaanse immigratie is niet niks. Daarom heeft FunX hieronder wat feitjes op een rij gezet:

1. De Hindoestanen vertrokken in 1873 uit het toenmalig Brits-Indië naar Suriname als contractarbeiders. Ze werden veelal geronseld onder het mom van een tijdelijk verblijf. Er werd beloofd dat ze na afloop van het contract terug konden keren naar India. Met een voorschot van een deel van het loon, lukte het de Nederlandse kolonisatoren om de arme landarbeiders over te halen. Zij vingen het werk op wat na de afschaffing van de slavernij, in 1863, stil kwam te liggen. En zo ging het land verder met een verkapte vorm van de slavernij.

2. De Indiase arbeiders die het contract ondertekenden om in Suriname te gaan 'werken', werden in mensonterende omstandigheden verscheept naar Suriname. De eerste Hindoestanen die daar voet aan de grond zetten, kwamen aan met een boot genaamd Lalla Rookh.

funxvideo_5b16a58e1f4ae


Bron: Open Beelden

3. De Hindoestaanse contractarbeiders worden ook wel 'kantraki's' genoemd. Daarentegen worden Hindoestanen ook koelies genoemd. Een scheldwoord waarvan veel gebruikers de letterlijke betekenis niet kennen. Het betekent namelijk drager of sjouwer. De term koelie werd na de slavernij ook gebruikt om andere ongeschoolde Aziatische arbeiders, die zwaar handwerk verrichten, op een denigrerende manier te benoemen.

4. De kantraki's bestonden uit zowel hindoes als moslims, die tot op de dag van vandaag vreedzaam naast elkaar leven in zowel Suriname als Nederland.

funxvideo_5b16a60c7d87f


Bron: Open Beelden

5. De grootste en rijkste bevolkingsgroep in Suriname bestaat uit Hindoestanen.

Ster advertentie
Ster advertentie