FunX

Kinderen groeien beter in liefdevolle omgeving

  1. Newschevron right
  2. Kinderen groeien beter in liefdevolle omgeving
Hoogleraar kindergeneeskunde Henk Visser heeft vorige maand zijn boek '50 Jaar Geneeskunde' uitgebracht. Hierin heeft hij onder meer geschreven over de groei van kinderen. Visser vermeldt hierin dat de omgeving waarin kids opgroeien, van invloed is op hun groei.

Visser heeft informatie uit de publicatie van de Engelse dokter Elsie widdowson hiervoor gebruikt. De Brit heeft samen met een team tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderzoek gedaan in twee weeshuizen. De kinderen kregen dezelfde voeding maar het verschil was dat het ene weeshuis een strenge tirannieke directrice had en de andere een lieve leidinggevende. De kinderen in het goede weeshuis groeiden met dezelfde voeding beter. Toen de Britse dame dit omdraaide, zag ze weer hetzelfde resultaat.

Dit is later ook gebleken in studies die over de hele wereld zijn uitgevoerd: "Verwaarloosde kinderen die over lange tijd verwaarloosd zijn, die niet in een liefdevolle, beschermde omgeving opgroeien, groeien minder goed. Ze hebben ook minder groeihormonen in hun bloed," aldus Visser.

In het boek kijkt de hoogleraar verder naar de ontwikkelingen die de afgelopen 50 jaar op het gebied van geneeskunde hebben plaatsgevonden. Deze belangrijke veranderingen hebben kindersterfte helpen verminderen. Veel ziektes kunnen daardoor nu wel behandeld worden in tegenstelling tot een aantal decennia geleden.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F74107161&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie