FunX

Willemijn heeft een anonieme donorvader: "Ik weet niet beter"

foto: Vimeo: Jorinda Teeuwen
  1. Newschevron right
  2. Willemijn heeft een anonieme donorvader: "Ik weet niet beter"

In Nederland zijn er meer dan 40.000 donorkinderen. Een groot gedeelte van deze groep heeft geen idee wie hun vader is. Willemijn had ook een anonieme donorvader. Hoe het is om op te groeien zonder te weten wie je vader is, vertelt ze in 7/11.

"Andere mensen zagen dat er iets niet klopte aan mijn uiterlijk"

Niet zo bijzonder

"Voor mij is het niet zo bijzonder. Ik weet niet beter", zegt Willemijn. "Het is een beetje alsof ik iemand zonder zus ga vragen hoe het is om zonder zus te leven." Willemijn was in haar jeugd vooral blij dat ze maar één ouder had. "Ik weet nog dat ik met een vriendinnetje en haar ouders op vakantie ging. Ik zat in de camper met haar moeder en ik vond haar een beetje vervelend worden, dus ik dacht: ik loop even naar buiten, dan reageer ik het niet op haar af. En toen stond daar nog haar vader. Toen dacht ik: jeetje, heb je er nog een."

Afkomst

Opgroeien zonder vader was voor Willemijn dus geen probleem. Pas later, toen ze vragen kreeg over haar afkomst, begon ze na te denken over wie haar vader zou zijn. "Omdat ik een beetje getint ben en krullen heb, vroegen mannen waar ik vandaan kwam", legt ze uit. "Als ik dan zei dat ik het niet wist, werden ze boos dat ik mijn afkomst verloochen."

Uiteindelook besloot Willemijn een documentaire over de zoektocht naar haar vader te maken. Niet alleen omdat ze wilde weten waar ze vandaan kwam, het leek haar ook leuk om eventuele halfbroers- en zussen te leren kennen.

Uiteindelijk ontmoette Willemijn haar vader. "Bizar", zegt ze daarover. "Wat ik apart vond is dat ik in het begin niks herkende van mezelf in hem [...] maar toen deed ie zijn mond open en dacht ik: shit ik praat ook zoveel." Ook herkent Willemijn steeds meer van haar uiterlijke kenmerken in haar vader. Toch weet ze nog steeds niet precies wat haar afkomst is, want haar vader zegt Nederlands te zijn. "Maar mijn DNA zegt kwart mediterraan."

De volledige docu over de zoektocht naar Willemijns vader, Vader Onbekend, is hieronder te zien.

Ster advertentie
Ster advertentie