FunX

Lynelle (28) werd misbruikt door stiefvader, maar volgens anderen was dat haar schuld

foto: Lynelle (Privéfoto)
  1. Newschevron right
  2. Lynelle (28) werd misbruikt door stiefvader, maar volgens anderen was dat haar schuld

De 28-jarige Lynelle werd op jonge leeftijd slachtoffer van seksueel misbruik, maar volgens velen had ze dat deels aan haar zelf te danken. Dat fenomeen staat bekend als victim blaming. In Start met Fernando vertelde Lynelle hoe pijnlijk het is om dat mee te maken.

Quote

Je loopt zelf al met schuldgevoelens. Zo van: wat had ik anders kunnen doen of zeggen? Had ik inderdaad moeten schreeuwen? Als mensen het er dan nog extra inwrijven, geeft dat een kutgevoel.

Lynelle (28) werd misbruikt door stiefvader, maar volgens anderen was dat ook haar schuld

Schuldgevoelens aangepraat krijgen

Lynelle was dertien jaar oud toen het misbruik van haar stiefvader begon. Dat duurde uiteindelijk nog voort tot haar vijftiende. Slachtoffers van seksueel misbruik hebben vooral steun en een luisterend oor nodig, maar in veel gevallen gebeurt helaas het tegenovergestelde. "Het misbruik gebeurde vaak thuis. 'Dan had je toch kunnen schreeuwen?' of 'Waarom zei je er dan niks van?' zeiden mensen dan tegen mij", vertelt Lynelle. Alsof dat al niet erg genoeg is, kreeg ze ook opmerkingen naar haar hoofd geslingerd, zoals: "Als je eerder je mond had opengetrokken, dan was het eerder gestopt".

"Dat is gewoon heel naar", vertelt Lynelle. "Je loopt zelf al met schuldgevoelens. Zo van: wat had ik anders kunnen doen of zeggen? Had ik inderdaad moeten schreeuwen? Als mensen het er dan nog extra inwrijven, geeft dat een kutgevoel."

Manipulatie

Het feit dat Lynelle niets vertelde, had puur te maken met de manipulatie van haar stiefvader. "Hij zei elke keer dat het mijn straf was als ik iets verkeerds had gedaan. Hij zei ook: 'Als je iets zegt, maak je je moeder ongelukkig'. Dat zorgt ervoor dat je gewoon niks zegt."

Verteld aan moeder

Lange tijd stopte Lynelle haar emoties en pijn weg. Dat deed ze voornamelijk door veel alcohol te drinken. "Dat was natuurlijk geen goede oplossing. Op een gegeven moment had ik zoiets van: het moet er gewoon uit en ik kan maar beter het beste uit het leven halen." Na twee jaar durfde Lynelle uiteindelijk haar moeder te vertellen over het seksuele misbruik van haar stiefvader. "Ze geloofde me gelukkig meteen", vertelt Lynelle. Haar moeder lichtte direct de politie in. "Daarna hebben we het er eigenlijk nooit meer over gehad, omdat ze het moeilijk vond."

Helend

Lynelle merkt dat ze veel mensen helpt door te praten over haar ervaring met seksueel misbruik. "Mensen hebben er blijkbaar wel iets aan", zegt ze. "Dat geeft mij dan ook kracht om erover te praten. Voor mezelf werkt het tegelijkertijd ook helend om er open over te zijn en mensen met dezelfde ervaring te spreken."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie