Films, Series & TV

Loïs (22) werd slachtoffer van seksueel geweld en vertelt over 'victim blaming'

foto: RTL XLfoto: RTL XL
  1. Newschevron right
  2. Loïs (22) werd slachtoffer van seksueel geweld en vertelt over 'victim blaming'

In Geraldine en de Vrouwen, volgt presentatrice Geraldine zes vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld en daardoor kampen met een posttraumatische-stressstoornis. In Kroatië volgen zij onder begeleiding van psychologen en sportcoaches en strak schema van therapie en sport. Een van die vrouwen is de 22-jarige Loïs.

Misbruik

Loïs werd op haar twintigste verkracht door iemand uit haar kenniskring. "Ik was verliefd op een jongen en die jongen was opeens vermist. Ik wist niet wat er was gebeurd", vertelt ze. Een kennis van haar stuurde toen een bericht dat hij haar wel wilde helpen om haar wat afleiding te geven. Ze ging naar zijn huis, waar ze ook zijn moeder ontmoette. "Ik dacht dat het wel prima was, want ik had ook zijn ouders ontmoet."

Toen ze in zijn kamer aankwamen, ging het fout. "Hij maakte misbruik van de situatie en van mij."

Loïs belde als eerste een vriendin om te vertellen wat er gebeurd was. "Ik had met een vriendin afgesproken om erover te praten, omdat het de eerste keer was." Zij vertelde Loïs dat het niet normaal was en dat seks niet zo hoort te gaan.

Machteloos

Lange tijd vertelde Loïs niets over wat er gebeurd was. Dat was geen makkelijke tijd, vertelt haar broer Laszlo. "We hebben hele periodes ruzies gehad, want we wisten niet wat er met haar aan de hand was."

Toen ze eenmaal vertelde wat haar overkomen is, was dat een grote klap. "Ik heb als een klein kind zitten huilen. De onmacht, dat is echt verschrikkelijk", zegt Laszlo. "Ze heeft er de hele tijd alleen voor gestaan. Dat is het ergste."

Schuld

In eerste instantie legde Loïs de schuld bij zichzelf. "Je hebt zelf het gevoel dat het je eigen schuld is, dat je het had kunnen voorkomen." Na een lang proces, kon ze meer accepteren dat het niet haar schuld was. Toch kreeg ze alsnog veel negatieve reacties. "Er zijn altijd mensen die zeggen dat je liegt. Of dat het wel jouw schuld is. Dat je iets anders had moeten doen qua kleding of dat je iets anders had moeten doen qua gedrag. Of dat je überhaupt niet in die situatie had moeten zijn. Dat doet wel wat met je."

Victim blaming is iets dat helaas vaak voorkomt. Dr. Iva Bicanic vertelt in Geraldine en de Vrouwen dat het slachtoffer in dat geval de schuld of de verantwoordelijkheid in de schoenen krijgt geschoven. "Wij willen graag denken dat het ons niet kan overkomen. Dan moet diegene wel wat hebben gedaan of iets hebben gedragen of iets hebben gedronken. Wij willen niet accepteren dat mensen misbruikt worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doelen

Loïs hoopt dat ze uiteindelijk weer de dingen kan doen die voor anderen zo normaal zijn, zoals bijvoorbeeld iemand lang in de ogen kijken of strakke kleding dragen. "Ik voel me veilig in grote truien, zolang je mijn lichaam maar niet ziet." Een van de doelen die ze zichzelf gesteld heeft is dan ook dat ze zichzelf niet meer hoeft te verbergen.

HULP BIJ SEKSUEEL MISBRUIK

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik en heb je hulp nodig? Neem contact op met Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie