FunX

Neem als (beginnend) drugsgebruiker altijd een "tripsitter"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Neem als (beginnend) drugsgebruiker altijd een "tripsitter"

Don’t do drugs, kids. Dat is altijd het allereerste advies. Ben je tijdens het festivalseizoen toch in een avontuurlijke bui en van plan om drugs uit te proberen? Doe het dan zo veilig mogelijk, vooral als het je eerste keer is. In dat geval is het aan te raden om een tripsitter te nemen. Een soort Bob, maar dan met drugs. Het wordt vaak gedaan door een vriend of vriendin die weet hoe het is om een bepaalde drug te gebruiken. FunX-luisteraars vertelden vanochtend in Start over hun ervaringen.

"Toen ik wat lichamelijke effecten kreeg, kon ik vragen of het normaal was."

De tripsitter

Het is algemeen bekend dat je van drugs helemaal loco kunt gaan. Hoe handig is het dan als een nuchter persoon op je let? FunX-luisteraar Ishana heeft vaker gebruikgemaakt van een tripsitter en legt uit: “Het woordje ‘tripsitter’ lijkt een beetje op ‘babysitter’. Het is simpelweg iemand die op je let.”

Ishana heeft gelukkig nooit hele gekke dingen meegemaakt, maar de aanwezigheid van een tripsitter blijft chill. Vooral als je voor de eerste keer XTC gebruikt. “Voor de eerste keer is het best een heftig gevoel. Ik was heel erg blij dat ik met iemand was die het al eerder had gedaan. Toen ik wat lichamelijke effecten kreeg, kon ik vragen of het normaal was.”

How to be a tripsitter

In de FunX-app vertelde FunX-luisteraar Priya over haar ervaringen als tripsitter. Priya: “Als iemand aan het trippen is dan kan-ie echt waanideeën krijgen, waardoor zijn leven in gevaar kan raken.” Gelukkig zorgt de tripsitter ervoor dat je dus veilig blijft. “Je moet echt mentaal sterk zijn en kunnen relativeren, en niet in het verhaal van diegene meegaan.”

Er zijn verschillende factoren waar je als tripsitter volgens Priya rekening mee moet houden. Zo moet je kijken naar wat diegene op heeft en hoe lang het duurt voordat die bepaalde drug uitwerkt. Ook de locatie is belangrijk. Ben je bijvoorbeeld op een festival? Zoek dan een rustig plekje op waar je niet teveel prikkels hebt. Kijk dus hoe erg de situatie is en hoe erg diegene aan het trippen is.

Bad trip

Priya's heftigste ervaring was met iemand die ervan overtuigd was dat hij door de politie gezocht werd. “Hij raakte in paniek en begon te rennen. Ik zag aan zijn ogen dat het niet goed ging.” Priya probeerde hem op allerlei manieren te kalmeren, maar dat lukte niet meteen. “Op een gegeven moment dacht hij dat ik bij de politie hoorde.” Uiteindelijk kon ze op hem inpraten en gingen ze samen naar huis. Daar deden ze de deur op slot ter “bescherming” van de politie. “Toen hij uit zijn trip kwam, begon hij keihard te lachen en besefte hij pas hoe hard hij aan het spacen was.”

Festivalseizoen

Het festivalseizoen is inmiddels ook begonnen en daar nemen mensen wel eens een pilletje. Wat doe je dan als je homie naast je een bad trip heeft? Priya: “Vererger de situatie niet door grapjes te maken. Neem de persoon naar een rustig plekje en laat hem of haar kalmeren. Als diegene instort, leg ‘m dan in een stabiele zijligging en haal de EHBO er zo snel mogelijk bij.”

Ster advertentie
Ster advertentie