FunX

Jesse Klaver over de €10.000 voor 18-jarigen: "Niet om jointjes van te roken"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jesse Klaver over de €10.000 voor 18-jarigen: "Niet om jointjes van te roken"

GroenLinks kwam gisteren met het idee om iedere 18-jarige een startkapitaal van tienduizend euro te geven. Het geld mag worden gebruikt voor je eigen ontwikkeling, zoals het betalen van je studie of om een eigen onderneming mee te starten. Jesse Klaver van GroenLinks was te gast in Start, waar de politicus alles vertelde over het plan.

Ongelijkheid

Een van de redenen om jongeren dit startkapitaal te geven, heeft volgens Klaver te maken met ongelijkheid. "De ongelijkheid in de wereld, maar ook in Nederland, is supergroot. We willen dat miljardairs twee procent meer belasting gaan betalen en miljonairs één procent, daardoor krijgen alle jongeren in Nederland een startkapitaal van tienduizend euro." Op deze manier wil GroenLinks jongeren een betere kans geven in het leven. "Als je nu wilt studeren moet je schulden maken, het is ook moeilijk om een bedrijf te starten of om een woning te vinden. Ieder jaar komen er 200.000 18-jarigen bij, maar er zijn ook ongeveer 200.000 miljonairs. Je zou dus kunnen zeggen dat elke miljonair een 18-jarige sponsort", vertelt Klaver.

Reacties

Niet iedereen wordt enthousiast van het plan van Klaver. Zo bleek uit een onderzoek van Hart van Nederland dat ongeveer 85 procent van de Nederlanders het voorstel van GroenLinks een slecht idee vindt. De meerderheid denkt dat 18-jarigen nog niet verstandig met hun geld om kunnen gaan en zijn bang dat ze het geld 'opbrassen'.

Het is volgens Klaver niet de bedoeling dat 18-jarigen het geld aan alles verbrassen. "Ik vind dat je het moet investeren in jezelf en niet moet besteden om jointjes te roken, dat is een buitengewoon slecht idee, of om op wintersport of naar Salou te gaan." Toch wil Klaver de jongeren geen beperking opleggen door bijvoorbeeld te zeggen dat je geen buitenlandse reizen mag betalen van het geld: "Ik vind het wel goed als iemand bijvoorbeeld stage gaat lopen in het buitenland."

Leenstelsel

Het startkapitaal moet een soort van compensatie zijn voor de schulden die studenten nu krijgen door het leenstelsel. GroenLinks was in 2014 nog voorstander van het leenstelsel, maar daar heeft Klaver zich naar eigen zeggen in vergist: "Ik heb de hoeveelheid stress die jongeren krijgen door het leenstelsel echt onderschat."

Wat zou hij zelf doen?

De politicus weet wel wat hij zelf gedaan zou hebben als hij 10 duizend euro krijg op zijn achttiende verjaardag. "Ik zou het toen voor mijn studie gebruikt hebben denk ik. Ik ben in mijn studententijd niet naar het buitenland geweest, dus misschien zou ik het wel gebruiken om een tijd in het buitenland te studeren."

Jesse Klaver wil €10.000 startgeld voor alle 18-jarigen

Ster advertentie
Ster advertentie