FunX

Is anoniem solliciteren de oplossing om stagediscriminatie tegen te gaan?

  1. Newschevron right
  2. Is anoniem solliciteren de oplossing om stagediscriminatie tegen te gaan?

Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bleek deze week dat het voor MBO-studenten met een niet-westerse achtergrond moeilijker is om een stageplek te vinden. Een kwart van deze studenten moet zelfs vier keer of vaker solliciteren voor een stageplek.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is geschrokken van de cijfers en wil stagediscriminatie harder gaan aanpakken. Van Engelshoven gaat het komende jaar daarom ontmoetingen organiseren tussen bedrijven en studenten om elkaar zo te leren kennen. Daarnaast krijgen professionals trainingen zodat ze kunnen leren te selecteren zonder vooroordelen. En er start een campagne waarbij jongeren worden opgeroepen stagediscriminatie te melden.

HBO

Helaas is dit niet alleen voor MBO-studenten de realiteit, maar lopen ook HBO-studenten tegen dit probleem aan. Mourad El Moussati bijvoorbeeld, Hij had veel moeite om een afstudeerstage te vinden voor zijn HBO-studie Management, Economie en Recht. Hij stuurde veel sollicitatiebrieven, maar kreeg vaak niet eens een reactie. Of dit echt discriminatie was en ze hem beoordeelde op zijn naam en afkomst weet hij niet, maar hij had er naar eigen zeggen wel een naar onderbuik gevoel over.

solliciteren via Video

Op een gegeven moment was Mourad het zat en bedacht toen een andere vorm van solliciteren. Dus bedacht hij het online solliciteren met een videoboodschap in plaats van met een brief. Dit sloeg direct aan. Op deze manier vond hij zijn afstudeerstage en maakte daarna zelfs een business van deze vorm van solliciteren om andere studenten te helpen. Inmiddels heeft hij twee bedrijven opgericht waarin hij vecht voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Andere oplossing

Naast het solliciteren via video zijn er ook nog andere mogelijke oplossingen om arbeidsmarktdiscriminatie te voorkomen. Zo zou je met een andere naam kunnen solliciteren, zodat je in ieder geval uitgenodigd wordt. Een andere veelbesproken oplossing is anoniem solliciteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DISCUSSIEER MEE IN CRITIX

Hoe denk jij over anoniem solliciteren? En zou jij je goed voelen bij het solliciteren met een andere naam? Wat is volgens jou een geschikte oplossing om stagediscriminatie tegen te gaan? In het wekelijkse programma CritiX, op zondag, wordt dit onderwerp van 17.00 - 19.00 uur ter discussie gesteld en jij kan meepraten!

Ster advertentie
Ster advertentie