FunX

Ook jonge vrouwen krijgen borstkanker: "Ga naar een arts als je het niet vertrouwt"

foto: Shutterstock | Ter illustratie
 1. Newschevron right
 2. Ook jonge vrouwen krijgen borstkanker: "Ga naar een arts als je het niet vertrouwt"

Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar helaas krijgt maar liefst een op de zeven vrouwen te maken met borstkanker. Ook jonge vrouwen (en mannen) kunnen deze ziekte krijgen en daarom is het van groot belang dat je regelmatig je borsten controleert. Dat weet ook Bibi (27), die een paar jaar terug de diagnose borstkanker kreeg. "Ik had niet verwacht dat het op zo'n jonge leeftijd zou gebeuren en had gewild dat ik eerder naar de dokter was gegaan."

Bibi ontdekte op haar 24e dat ze borstkanker had

Klein knobbeltje

Bibi voelde een paar jaar terug een heel klein knobbeltje in haar borst, zo vertelt ze aan FunX. "Daarmee ben ik naar de huisarts geweest." Daar kreeg ze al vrij snel te horen dat het waarschijnlijk een ontsteking was, iets wat vaker voorkomt. Het advies was het gewoon aankijken en pas weer terugkomen als het pijn zou doen.

"Ik was best wel gerustgesteld, maar het werd alleen maar erger", vertelt Bibi. "Ik bleef even afwachten, maar ben toen toch maar weer teruggegaan. Toen was de knobbel een stuk groter geworden en bleek het toch niet goed te zijn."

'Leven staat stil'

Bibi kreeg de diagnose borstkanker. Wat volgde was een lang en intensief traject: ze moest chemobehandeling ondergaan en ook haar borst werd verwijderd. "Je moet dan eigenlijk bijna elke dag naar het ziekenhuis. Dat had een hele grote invloed op m'n leven." Alle plannen die Bibi had, moesten on hold worden gezet. "Ik was net klaar met m'n studie, zou net aan m'n eerste baan beginnen en het huis uit gaan. Dat heb ik allemaal stil moeten zetten."

Kleine dingen waarderen

Inmiddels gaat het goed met Bibi en kan ze met een positief gevoel naar de toekomst kijken. "Doordat je ziek bent geweest en zo weinig kon, ga je dingen die vanzelfsprekend lijken meer waarderen. Zoals je gezondheid, daar stond ik op die leeftijd nooit bij stil."

Bibi hoopt dat ze met haar verhaal andere jongeren bewust kan maken van hoe belangrijk het is om naar de dokter te stappen wanneer je denkt dat er iets mis kan zijn. "Ook al is het voor niets. Ik had ook gewild dat ik eerder was gegaan. Dat er nu steeds meer aandacht aan wordt besteed, vind ik positief."

Borstkankermaand

Oktober is borstkankermaand. Er wordt dan extra aandacht gevraagd voor iedereen die is geraakt door borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Dit jaar is het thema zelfliefde. "Door lief te zijn voor je lichaam leer je je lichaam goed kennen. Zo kun je eventuele signalen die kunnen duiden op borstkanker tijdig herkennen. Want over het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten", aldus Pink Ribbon.

Check je borsten

Het is belangrijk om maandelijks je borsten te checken op afwijkingen, bijvoorbeeld voor of na het douchen. Hoe eerder je eventuele kanker ontdekt, hoe beter het namelijk te behandelen is. Om veranderingen in je borst of tepel te herkennen, is het belangrijk om je lichaam goed te kennen. Lees hieronder hoe je te werk kan gaan.

KIJK

 1. Ga voor de spiegel staan. Laat je armen langs je lichaam hangen en neem de tijd om naar je borsten te kijken.
 2. Leg je handen in je nek en neem de tijd om je borsten opnieuw te bekijken.
 3. Hef je armen boven je hoofd en kijk opnieuw goed naar je borsten. Sommige veranderingen zie je alleen als je je armen opheft.
 4. Let op je huid. Heb je uitslag, roodheid, deukjes of kuiltjes, een dikke ader, een sinaasappelhuid, knobbeltjes of plooien?
 5. Let op je tepels. Hoe is de kleur? Zijn ze ingetrokken? Zijn ze vochtig of droog? Heb je korstjes of eczeem?
 6. Let op de vorm. Is er iets veranderd aan de grootte of vorm van je borsten?

VOEL

 1. Leg je linkerhand in je nek, en leg je rechterhand op je linkerborst.
 2. Onderzoek je borst in vier delen. Doe alsof je borst een klok is. Eerst voel je tussen 12 en 3, dan tussen 3 en 6, vervolgens tussen 6 en 9, en als laatst tussen 9 en 12.
 3. Maak met je vlakke hand draaiende bewegingen, en ga vanaf de buitenrand van je borst naar je tepel.
 4. Controleer je tepel met een draaiende beweging en trek vervolgens je tepel even op. Je moet je tepels makkelijk een beetje naar voren kunnen trekken, zonder dat ze strak blijven zitten op de ondergrond.
 5. Buig voorover en voel nog eens aan beide borsten.
 6. Voel in je oksel en controleer de huid tussen je oksel en je borst.
 7. Herhaal dit onderzoek bij je andere borst.

(Bron: Thuisarts.nl)

foto: Breast Care Foundation

Afwijkingen waar je op moet letten

Meer verhalen

Ook Agnes kreeg borstkanker, maar werd bij haar eerste klachten door de dokter naar huis gestuurd, zo vertelde ze eerder aan FunX. "Wanneer je huisarts je afwimpelt, maar je denkt dat er toch iets aan de hand is: blijf volhouden. Vraag een second opinion aan, doe wat je moet doen. Vrouwen zijn soms bang om misschien te veel te zijn, maar dan ben je maar te veel. Be extra."

Aya was er gelukkig wel op tijd bij toen ze op haar 15e een harde bal in haar borst ontdekte. Haar tumor kon verwijderd worden voordat het kanker werd. Lees de verhalen van Agnes en Aya hier.

Ster advertentie
Ster advertentie