FunX

Maud (25) genas van borstkanker en is nu finaliste Miss Nederland

foto: Instagram @maudvanoossanen
  1. Newschevron right
  2. Maud (25) genas van borstkanker en is nu finaliste Miss Nederland

Maud van Oossanen (25) heeft een heftige periode achter de rug. Op haar 23e kreeg ze te horen dat ze borstkanker had, waarna ze de chemotherapie inging op het moment dat de coronacrisis uitbrak. Ze kwam in een zware rollercoast terecht, maar is nu helemaal genezen en staat zelfs in de finale van de Miss Nederland-verkiezing. In Start met Fernando vertelde Maud hoe ze nu anderen wil inspireren.

Maud vertelt over haar strijd tegen kanker en deelname aan de Miss Nederland-finale

'Ga ik nu dood?'

Maud vertelt dat ze in eerste instantie niet kon geloven dat ze borstkanker had. "Je eerste reactie is: dat kan niet, want je bent pas 23. Je hoort het altijd bij vrouwen van boven de 50, maar niet bij jonge meiden. Toen dacht ik: ga ik nu dood?" Gelukkig kwam er snel een behandelplan. "Dus ik moest er gewoon voor gaan en alles over me heen laten komen."

Haar verliezen

Naast dat het een heftige strijd was - Maud onderging achttien chemokuren en een operatie - veranderde er ook een hoop aan haar uiterlijk. Lastig, zeker voor iemand die mede dankzij haar werk veel bezig is met hoe ze eruitziet. "Ik was altijd bezig met er leuk uitzien, maar dat moet je aan de kant zetten als je je haar, wimpers en wenkbrauwen verliest en kilo's aankomt. Dat was moeilijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoop geven

Maud droeg in die periode pruiken, maar doet nu met haar nieuwe korte kapsel mee aan de Miss Nederland-verkiezing. "Nu rock ik dit korte koppie. Dat mag er ook gewoon zijn. Het hoort nu bij de persoon die ik ben." Aan die verkiezing doet ze vooral mee in de hoop voor anderen een voorbeeld te kunnen zijn:

"Je houdt je heel erg vast aan andermans verhalen. Doordat ik eruit ben gekomen en dat naar buiten heb gebracht, weet ik dat ik mensen hoop heb gegeven en een voorbeeldfunctie heb ingenomen."

Daarnaast wil Maud laten zien dat je niet aan het standaard ideaalplaatje hoeft te voldoen om een Miss-finaliste te worden. "Ik mag trot zijn op wie ik ben en gelukkig omarmt Miss Nederland me volledig, ook met een kort koppie en de extra kilo's door de chemo. Daar ben ik heel denkbaar voor. Het is heel bijzonder dat ik dan ook nog eens in de finale sta."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genezen

Van de kanker is Maud helemaal genezen. "Er is altijd een kleine kans dat het binnen vijf jaar terugkomt, dus ik moet nog minimaal een keer per jaar een MRI-scan. Maar voor nu is de kanker weg en daar ben ik onwijs dankbaar voor."

Ster advertentie
Ster advertentie