Entertainment

Solange Dekker (24) wint als eerste trans vrouw een Nederlandse missverkiezing

foto: Instagram: theamazonsolange
  1. Newschevron right
  2. Solange Dekker (24) wint als eerste trans vrouw een Nederlandse missverkiezing

De 24-jarige Solange Dekker heeft geschiedenis geschreven. Ze werd gisteren namelijk bekroond tot Miss Intercontinental of Noord-Holland en is daarmee de eerste trans vrouw ooit die een Nederlandse missverkiezing heeft gewonnen. In augustus 2021 zal ze het opnemen tegen de winnaressen uit elf andere provincies tijdens de landelijke Miss Beauty-verkiezing. Het is nog maar de vraag of ze uiteindelijk met de internationale missverkiezingen mee mag doen, want dit mag volgens de officiële regels alleen als je als vrouw geboren bent.

Jezelf zijn

Voor Solange betekent haar deelname aan de missverkiezing veel meer dan gewoon meedoen. De 24-jarige winnares heeft namelijk een zwaar verleden achter de rug en dat wil ze gebruiken om anderen te inspireren. “Ik heb meegedaan om te laten zien dat je met jezelf zijn, en een bak doorzettingsvermogen, alles kunt bereiken", vertelt ze aan vrouwenmagazine Linda. Ook is ze zich ervan bewust dat veel mensen een mening hebben over haar deelname. “Dat is ook een reden waarom ik meedoe. Die negatieve reacties laten zien dat dit nog nodig is in Nederland. We zijn niet zo accepterend naar minderheden toe als we misschien denken. Niet alleen naar transpersonen, maar ook naar de black community en LHBTIQIA+’ers. Hoe meer dit soort verhalen in de media komen, hoe normaler en bekender het wordt voor mensen. Dat is het begin van acceptatie.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Diversiteit

Solange vindt dat de wereld van de missverkiezingen grote stappen heeft gemaakt op het gebied van diversiteit. "Denk bijvoorbeeld aan Zozibini Tunzi, die als Zuid-Afrikaanse de Miss Universe verkiezing won. Dat zijn mijlpalen." Toch vindt Solange dat de regels en eisen van de internationale missverkiezingen moeten veranderen. "Je mag bijvoorbeeld niet getrouwd zijn of kinderen hebben, en vaak niet meer meedoen als je ouder bent dan 28 jaar. Het zou misschien een mooi statement zijn om mij wél naar de internationale verkiezingen te sturen. Ik vind dat regels er zijn om te omzeilen, zeker als ze oud en achterhaald zijn."

Verleden

Twee maanden geleden was Solange nog te gast bij FunX om te praten over haar heftige leven als trans vrouw. Haar familie had namelijk heel veel moeite met haar coming-out en dat zorgde voor veel ruzies, waarbij heftige woorden vielen. "Ik heb tot op de dag van vandaag geen contact meer met mijn familie", vertelde Solange destijds. Ook heeft ze door haar geaardheid vaak te maken gehad met geweld en intimidatie.

Ondanks alle heftige gebeurtenissen in Solanges leven, blijft ze positief. Haar leven is namelijk niet zo rampzalig als het misschien lijkt: "Naast al die dramatische dingen, heeft mijn leven ook mooie kanten. Zo heb ik hele leuke vrienden en ik ben naar Amsterdam verhuisd. Ook heb ik een hele fijne baan in de horeca en doe ik mee aan een missverkiezing. Daarvan ben ik de eerste trans vrouw die eraan meedoet. Afgelopen december won ik ook nog de titel in de Miss Trans Star International. Ik doe zoveel dingen die uplifting en inspirerend zijn voor andere mensen. Ondanks dat ik zo'n dramatisch leven achter de rug heb, heb ik daar wel de kracht uitgehaald om door te gaan en anderen te inspireren. Dat vind ik iets moois."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie