FunX Amsterdam

Protest in Amsterdam tegen geweld naar zwarte queer en trans personen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Protest in Amsterdam tegen geweld naar zwarte queer en trans personen

Op het Museumplein in Amsterdam vindt vanmiddag een protest plaats tegen het geweld naar zwarte queer en trans personen. Deze demonstratie wordt georganiseerd door Black Queer & Trans Resistance en Black Pride NL, die hiermee op de eerste dag van de Pride Amsterdam de eerste Nederlandse Black Pride inluiden.

"Onze strijd is nog niet voorbij. Er bestaat een idee dat Pride een feest is, en dat is het misschien ook voor bepaalde mensen, maar voor ons is het nog geen feestje. Zolang racisme er nog is en zolang onze trans broeders, zusters en familieleden nog steeds geen medicijnen krijgen en geen plek hebben, is onze strijd nog niet voorbij." - Naomie Pieter

Geen mars

In eerste instantie was het de bedoeling om in een mars door de stad te lopen, maar dat is door de gemeente en de politie gecanceld wegens het coronavirus. Demonstranten kunnen nu om 18.00 uur op het Museumplein samenkomen. Daar zullen toespraken gehouden worden om aandacht en bewustzijn te vragen voor het geweld waar mensen van kleur uit de LHBTIQ+-gemeenschap mee te maken krijgen. Demonstranten worden verzocht zich aan de coronaregels te houden.

Te weinig aandacht

Activiste Naomie Pieter, organisator van Black Pride NL, vertelde aan FunX-dj Gilly in Jouw Stad waarom zo'n demonstratie nodig is. Er is veel agressie tegen zwarte queers, maar dat krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. "Toen Tony McDade overleed, een trans man, hoorde je daar heel weinig over, want we waren zo bezig met George Floyd. Toen een week later twee trans vrouwen werden vermoord, hoorde je daar ook heel weinig over. Op een of andere manier zijn we toch gefixeerd op cis levens en daarom is het voor ons belangrijk om nog een protest aan te kondigen."

"Steeds meer mensen begrijpen dat er zwarte queer mensen bestaan. Niet alleen maar zwarte mensen of alleen LGBT-people. Nee, we zijn black én queer! Er begint steeds meer bewustzijn te komen, maar we zijn er nog niet."

Zwart en queer

Tegen NRC vertelde Naomie dat er ook binnen de Black Lives Matter-beweging niet altijd genoeg erkenning is voor de trans en queer personen. Ze geeft aan binnen de anti-racismebeweging weleens het verwijt krijgt 'niet zwart genoeg te zijn'. "Omdat ik ook queer ben. Daar loop ik tegenaan, absoluut. Ik kwam daar langzaam achter toen ik bij de antiracisme-beweging betrokken raakte. Je raakt bevriend met mensen en dan zie je dat ze op Facebook fel uithalen naar queers. Het is lastig om daar niet tegenin te gaan; het zijn mijn broeders en zusters die zich tegen mij keren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pride: BE YOU, DO You

Pride Amsterdam ziet er dit jaar door de coronacrisis anders uit dan normaal. Maar dat betekent niet dat er geen Pride gevierd kan worden! Op FunX hoor en lees je de hele week bijzondere verhalen van mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap. Check FunX.nl/pride voor alle verhalen.

GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie