FunX

"Nergens ben ik me zo bewust van mijn huidskleur als op de universiteit"

  1. Newschevron right
  2. "Nergens ben ik me zo bewust van mijn huidskleur als op de universiteit"

"Nergens ben ik me zo bewust van mijn huidskleur als op de universiteit." Dat schrijft UvA-studente Samra Asmellash in een open brief aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat deze brief online verscheen, werd de studente sociologie uitgenodigd voor een gesprek met de voorzitter van de opleidingscommissie. Hassan & Jasmine belden haar hierover.

"Het was een fijn gesprek. Ze gaven aan dat ze weten dat dit een probleem is en ze vinden het juist goed dat ik dit zo heb aangekaart. Ze zijn geschrokken dat ik me zo voel en vroegen me ook hoe ik denk dat we dit probleem kunnen tackelen."

Anders

Het diversiteitsprobleem is iets wat Samra al een tijdje bezighield. Twee jaar geleden begon ze aan haar studie en ze merkte meteen dat er iets anders was. "Ik voelde me niet helemaal op m'n plek. Ik leerde een meisje kennen van de blog waar mijn brief nu op gepubliceerd is. Zij vroeg mij om hierover te schrijven."

Liever de VU dan de UvA

Hoogopgeleide allochtonen zouden eerder naar de Vrije Universiteit (VU) gaan dan naar de UvA. Los van het gebrek aan gekleurde studenten, heeft Samra ook wat aan te merken op de inhoud van de vakken. "Er is ook weinig diversiteit in de inhoud van de vakken. Heel veel lesstof wordt overgebracht door grijze oude mannen. Het is telkens een reproductie van dezelfde onderwerpen met dezelfde invalshoeken."

Ster advertentie
Ster advertentie