Emma over haar winterdepressie: "Ik lijk wel een compleet ander persoon dan in de zomer"
- News
- Emma over haar winterdepressie: "Ik lijk wel een compleet ander persoon dan in de zomer"
Het is weer de tijd van het jaar dat de dagen korter worden en de nachten langer. Terwijl we ons aanpassen aan de kou en duisternis, ervaren sommigen van ons meer dan alleen de winterblues. De verandering van seizoenen kan een neerslachtig gevoel teweegbrengen, waarbij sommigen zelfs te maken krijgen met een winterdepressie. Dat geldt ook voor de 20-jarige Emma uit Den Haag, die elk jaar opkijkt tegen de winter.
Somberheid
Een paar winters geleden viel het Emma op dat haar gedrag sterk veranderde zodra de koude dagen begonnen. Terug in het vliegtuig na een warme zomervakantie kan ze zelfs huilen van verdriet, omdat de winter weer in aantocht is. "Ik lijk wel een compleet ander persoon in de winter dan in de zomer. Het liefst blijf ik binnen, omdat ik zo somber ben," vertelt ze. Voor Emma wordt het zelfs zo zwaar dat ze dagenlang niet naar school kan gaan en zich terugtrekt in bed. "De laatste twee winters waren echt intens. Als ik erop terugkijk, schrik ik van de gedachten die ik toen had."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wat is een winterdepressie?
Veel mensen zullen het verhaal van Emma wellicht herkennen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een winterdip en winterdepressie? Psycholoog Hanan zegt daarover het volgende:
"Volgens de DSM-5, een online kennisbank voor geestelijke stoornissen, is een winterdepressie een subtype van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), een stemmingsstoornis. Een winterdip is gekoppeld aan gebrek aan daglicht en de klachten zouden dan moeten verbeteren bij toename van daglicht of lente. Het belangrijkste verschil tussen een winterdepressie en een winterdip is de ernst en de duur van de symptomen. Een winterdepressie is een ernstige stoornis die een grote impact kan hebben op het dagelijks leven. Een winterdip is een minder ernstige stoornis die vaak vanzelf overgaat."
Zelfbeeld
Voorheen realiseerde Emma zich niet dat ze te maken had met een winterdepressie. Ze kon zich niet voorstellen dat de winter zo'n impact op haar gedrag zou hebben. "Uiteindelijk besloot ik mijn verhaal te delen met een psycholoog, die suggereerde dat het weleens om een winterdepressie kon gaan," vertelt Emma. Ze onthult dat er ook andere factoren meespeelden die haar depressie verergeren. "Naast de winterdepressie worstel ik ook met een laag zelfbeeld, wat in de winter nog meer naar voren komt. In de zomer lijk je op te bloeien, maar in de winter verdwijnt de kleur weer uit je gezicht. Ik zie mezelf heel anders in de winter."
Schaamte
Ondanks dat Emma hulp heeft gezocht door met een psycholoog te praten, aarzelt ze om haar verhaal met vrienden te delen. "Ik schaam me ervoor, omdat ik zelfs na de winter denk: waar maak je je druk om? Er gebeuren zoveel nare dingen in de wereld en ik maak me een beetje druk om de kou." Het is volgens Emma begrijpelijk dat mensen haar gevoelens niet altijd snappen. "Het vreemde is dat ik me vroeger niet kon voorstellen dat iemand een winterdepressie kon hebben. Nu ervaar ik het zelf en zelfs voor mij blijft het nog steeds onbegrijpelijk."
Het is voor Emma moeilijk om deze nare gevoelens opzij te zetten. "Het klinkt heel vreemd, maar ik kan er echt niets aan doen. Ik begrijp dat ik me eroverheen moet zetten, maar toch is het elke winter opnieuw een strijd om mezelf erdoor heen te slepen.”
Welke symptomen zijn er bij een winterdepressie?
Volgens psycholoog Hanan beginnen de symptomen van een winterdepressie meestal in de herfst of winter en eindigen ze in de lente of zomer. Mensen die er last van hebben, kunnen erg somber zijn en flink belemmerd worden in hun dagelijks functioneren. Je kunt daarbij denken aan de volgende factoren die je leven beïnvloeden:
- Somberheid
- Verlies van interesse of plezier in activiteiten
- Moeheid
- Slaapproblemen
- Gewichtstoename of -verlies
- Verstoord eetpatroon
- Snel geïrriteerd zijn
- Moeite met concentreren
- Minder zelfvertrouwen
We moeten ook een beetje op elkaar letten tijdens de winter
Sporten
Emma heeft besloten het deze winter anders aan te pakken. "Sporten is echt mijn redding. In de zomer ben ik altijd buiten te vinden, maar in de winter is dit lastiger. Daarom heb ik nu een sportplan opgesteld.” Ondanks de regen en kou besluit Emma toch te gaan hardlopen. "Bewegen en weer lekker buiten zijn, helpen mij echt. Ik ben dan weer in de natuur en dat maakt mij weer vrolijker”, vertelt ze.
Voor mensen die zelf ook kampen met een winterdepressie raadt Emma aan om te praten over je gevoelens. “Veel mensen zien het als ‘zwak’ om naar een psycholoog te gaan, maar dat is het echt niet.” Ondanks dat velen van ons lekker binnen willen blijven is het volgens Emma van belang om toch elkaar op te zoeken. “We moeten ook een beetje op elkaar letten tijdens de winter.”
Wat kun je doen bij een winterdepressie?
Raadpleeg je huisarts voor een juiste diagnose en aanpak. Verder raadt Hanan aan om minimaal één keer per dag naar buiten te gaan. Blijven bewegen is namelijk van belang. Mocht de sportschool niets voor je zijn, helpt een simpele wandeling ook ongeacht het slechte weer. “Daarnaast is het raadzaam om je werkplek zo in te richten dat er daglicht op schijnt, gevarieerd te eten en een gezonder leefstijl te volgen.” Tot slot zegt Hanan dat lichttherapie ook een effectieve behandeling is bij een winterdepressie.
Lees ook
Close-up
Nikki (24): "Na jarenlange klachten kreeg ik eindelijk de diagnose B12-tekort"OMG
Meisje in Engeland krijgt 44 miljoen euro van ziekenhuis na verkeerde diagnoseLifestyle
Steeds meer jongeren stellen diagnose mentale aandoening door TikTok-filmpjesFunX
Yamina: "Het duurde acht jaar totdat ik de diagnose autisme kreeg"