FunX

Waarom wordt de klok een uur teruggedraaid?

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Waarom wordt de klok een uur teruggedraaid?

De dagen worden weer korter en kouder, maar no worries, want aanstaande zondag krijgen we weer een extra uurtje slaap cadeau. Op 29 oktober begint namelijk de wintertijd, en dat betekent dat de klok wordt terugdraait. Langer in bed liggen klinkt je als muziek in de oren, maar waarom gebeurt dit nou eigenlijk? En zal dit binnenkort worden afgeschaft? FunX geeft je antwoord op deze vragen.

De geschiedenis

In de Europese Unie begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en loopt tot de laatste zondag van oktober, wanneer de wintertijd weer ingaat. Deze invoering heeft zijn oorsprong in de oliecrisis van de jaren zeventig.

Toen werd de zomertijd in 1973 in heel Europa ingevoerd als reactie op de oliecrisis, met als voornaamste doel energiebesparing. Tegelijkertijd zorgde dit ervoor dat Nederland dezelfde tijd hanteerde als onze buurlanden. Naast energiebesparing speelde recreatie ook een rol, omdat we bijvoorbeeld in de zomer langer van de dag genieten. Sinds 1980 is het verzetten van de klok Europees geregeld.

Stoppen met verzetten?

Toch verlangen veel Europese burgers naar een einde aan het halfjaarlijkse klokverzetten. Het verzetten van de klok wordt namelijk beschouwd als schadelijk voor het bioritme van mensen. In 2019 stemde het Europees Parlement in met het beƫindigen van deze praktijk.

2021 zou het laatste jaar zijn waar de klok wordt verzet, maar dit plan is niet doorgegaan.Verschillende landen willen eerst betere inzichten krijgen in de precieze gevolgen van deze verandering. In Nederland heerst ook onzekerheid waarbij het kabinet van mening is dat de Europese Commissie nog niet helder heeft gecommuniceerd over de voordelen en nadelen van de afschaffing. Voorlopig hoeven we dus niet te rekenen op deze afschaffing.

Ster advertentie
Ster advertentie