FunX

Tara (26) heeft een winterdepressie: "De kleinste dingen eisen veel energie"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Tara (26) heeft een winterdepressie: "De kleinste dingen eisen veel energie"

De zomer is officieel tot een einde gekomen. Dat betekent dat we de komende periode moeten dealen met kortere, donkere en koudere dagen. Sommige mensen belanden hierdoor in een winterdip, wat zelfs kan leiden tot een winterdepressie. De 26-jarige Tara weet hier alles van. Zij is in de winter een totaal ander persoon dan in de rest van het jaar. In de Mental Health Club-podcast bespreekt Tannaz met Tara en psycholoog Consuela wat voor impact een winterdepressie kan hebben op je mental health en hoe je hier het beste mee kunt dealen.

Quote

Ik vroeg me af waarom ik me elke winter zo slecht voel, tot ik de diagnose winterdepressie kreeg.

Tara

Jaarlijks probleem

Een paar jaar geleden lag Tara in het ziekenhuis vanwege allerlei fysieke klachten. Ze had hoofdpijn, maagklachten, rugpijn en algehele moeite met functioneren. Ze besloot met een therapeut aan de slag te gaan en kwam er toen achter dat deze klachten jaarlijks terugkomen. "Ik vroeg me af waarom ik me elke winter zo voel, tot ik de diagnose winterdepressie kreeg", aldus Tara.

Winterdip of winterdepressie?

Volgens psycholoog Consuela is er een belangrijk verschil tussen een winterdip en een winterdepressie. "Bij de meeste mensen is er geen sprake van een klinische depressie, maar een seizoensgebonden dip of winterblues. Pas wanneer we het hebben over heftige klachten die het dagelijkse functioneren beïnvloeden, speelt er misschien een klinische winterdepressie", aldus Consuela.

"Wanneer je je 'gewoon' kut voelt, heb je het misschien koud en heb je geen zin. Op het moment dat je met je vrienden uitgaat, krijg je echter weer vernieuwde energie en kijk je misschien uit naar een volgende keer", vertelt Consuela verder."In het geval van een winterdepressie maakt het niet uit wat je doet. Het blijft lastig om jezelf eruit te trekken, het voelt bijna onmogelijk."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Grijze wolk

Bij Tara is het geen dipje, maar een winterdepressie. "Tijdens de lente- en zomermaanden krijg ik een boost aan energie en heb ik zin in het leven. Ik heb fysiek nergens last van. In de winter kan ik niets meer", aldus Tara.

"Ik ben niet iemand die snel zegt dat ze ergens last van heeft, maar dit is wel hoe ik het ervaar. Ik heb dagelijks een grijze wolk boven mijn hoofd hangen, zo voelt het. Ik moet aan mezelf trekken om iets gedaan te krijgen", vertelt ze verder. "De kleinste dingen eisen al heel veel energie. Of ik nou met iemand afspreek of thuis even mijn financiën doe, ik ben daarna gesloopt en moet vaak een dutje doen om bij te komen", aldus Tara.

Quote

In de herfst- en wintermaanden zijn er minder lichturen en is de zon minder sterk.

Psycholoog Consuela

Gebrek aan licht

Volgens Consuela is een winterdepressie het gevolg van een gebrek aan licht. "In de herfst- en wintermaanden zijn er minder lichturen en is de zon minder sterk. Het regent en de meeste mensen willen niet naar buiten", vertelt Consuela. "Het gevolg daarvan is dat je minder oplaadt, zowel door (zon)licht als door sociaal contact."

"Bereid je voor"

Als je weet dat je elk jaar moeite hebt met de wintermaanden, is het volgens Consuela belangrijk dat je je erop voorbereidt. "Je weet dat die dip eraan komt, dus het is belangrijk om te kijken hoe je meer gelukshormonen kunt aanmaken. Hoe kun je meer slaap pakken of lichturen vangen? Maak van tevoren een plan." Ook adviseert Consuela om afspraken met vrienden te maken om regelmatig te wandelen of wat anders leuks te doen. "En zorg dat je jezelf net als een plant of zonnepaneel blootstelt aan de zon om op te laden."

Professionele hulp

Als het niet om een winterdip gaat, maar om een winterdepressie is het volgens Consuela belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Een behandeling, soms in combinatie met medicatie, is belangrijk. "Een winterdepressie kan serieuze klachten veroorzaken, zoals suicidale gedachten. In dat geval is het nóg belangrijker dat je professionele hulp zoekt."

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Wil je meer weten over Tara's verhaal en hoe ze haar winterdepressie bespreekbaar maakt met haar omgeving? Beluister de podcast.

#61 - Ey, ik zweer de dagen worden kouder. Hoe voorkom ik een winterdip? - FunX Mental Health Club

#OpenUp-week

Van 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met 16 oktober is het #OpenUp-week. Deze week is bedoeld om mentale gezondheidsproblemen bespreekbaarder te maken. FunX besteedt deze dagen daarom extra aandacht aan verhalen van jongeren die vertellen over hun psychische problemen. Alle artikelen over mental health check je op FunX.nl/mentalhealth.

Ster advertentie
Ster advertentie