FunX

Parissa: "Ik kreeg een mental breakdown door hoge werkdruk"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Parissa: "Ik kreeg een mental breakdown door hoge werkdruk"

De werkdruk onder werknemers blijft toenemen. Dit kan komen door een personeelstekort, waardoor medewerkers veel moeten overwerken. Verder kunnen mensen het gevoel hebben dat ze moeten presteren. Als de druk op je werk aanhoudt, kan je te maken krijgen met langdurige werkstress. Parissa weet hier alles van. De druk van haar werk in de zorg werd zo extreem dat ze een mental breakdown kreeg. Samen met Tannaz en psycholoog Dianne ging ze erover in gesprek in de Mental Health Club-podcast.

Quote

Het werd steeds moeilijker om werk en privé te scheiden.

Parissa

Werken op nieuwe afdeling

Toen de pandemie uitbrak, veranderde er veel in het ziekenhuis waar Parissa werkte. Zo werd er een corona-afdeling geopend waar personeel voor nodig was. "Ik moest op die afdeling werken, maar ik vond het heel spannend, omdat ik niet wist wat ik moest verwachten. Ik maakte me zorgen over de inhoud van het werk, maar ook over of ik er zelf ziek van zou worden", vertelt Parissa.

werk en privé gescheiden?

Toen Parissa begon met haar baan op de nieuwe corona-afdeling, overleed er om de week een patiënt. "Na een tijdje gebeurde het steeds vaker en op een gegeven moment zag ik om de dag iemand doodgaan. Het is misschien mijn werk, maar het heeft toch impact op mij als persoon. Het werd steeds moeilijker om werk en privé te scheiden", aldus Parissa.

Quote

Bij een kleine opmerking kon ik al op een onredelijke manier uitbarsten.

Parissa

Veranderd gedrag

Door de hoge werkdruk werd Parissa twee jaar geleden overvallen door een mental breakdown. Zelf had ze het eerst niet door, maar haar familie herkende haar niet meer in haar gedrag. "Ik was kortaf en kon niet zoveel prikkels meer aan. Bij een kleine opmerking kon ik al op een onredelijke manier uitbarsten. Mijn moeder zei toen: 'Volgens mij gaat het niet goed met je.'"

Buikpijn

Toch merkt Parissa het wel aan zichzelf wanneer ze veel stress heeft. "Ik voel het meteen in mijn maag en darmen. Hoe meer mijn buikpijn toeneemt, hoe meer ik denk: volgens mij zit ik onbewust ergens mee, maar ik weet nog niet wat", aldus Parissa.

Moe

Door de hoge werkdruk was Parissa ook vaak moe. "Zodra ik thuiskwam, ging ik op de bank liggen en viel ik in slaap. Meestal sliep ik urenlang, waardoor ik niets meer met mijn avond kon. Dan ging ik van de bank naar bed en begon het riedeltje de volgende dag opnieuw."

Volgens psycholoog Dianne kunnen mensen echter ook anders reageren op de stress van hun baan. "Parissa vertelt dat ze heel moe is, maar er zijn ook mensen die barsten van de energie. Dat komt dan door de adrenaline die vrijkomt bij de hoge werkdruk", aldus Dianne.

Quote

Je kan het gevoel hebben dat je geen overzicht meer hebt en je kan tegen het werk opzien.

Parissa

Hoe ziet een mental breakdown eruit?

Volgens Dianne kan een mental breakdown er voor iedereen anders uitzien. "Meestal heb je lichamelijke klachten zoals maagpijn, hoofdpijn, een hoge bloeddruk en nek- en schouderklachten."

Daarnaast kan je volgens Dianne ook cognitieve klachten hebben. "Je kan het gevoel hebben dat je geen overzicht meer hebt en je kan tegen het werk opzien." Ook gedragsmatige veranderingen als geen leuke dingen meer willen doen, overdreven reageren, veel alcohol drinken, kunnen volgens Dianne voorkomen.

Burnout of mental breakdown?

De klachten die bij een mental breakdown horen, kunnen lijken op burnout-klachten. Maar wat is het verschil precies? Volgens Dianne ontstaat een burnout als je jarenlang over je eigen grenzen bent gegaan en je lichaam te weinig rust hebt gegeven om tussendoor te herstellen. "Vaak ben je al heel lang onderweg, maar een breakdown gaat over een kortere fase", aldus Dianne.

Quote

Ik ging me afvragen of ik wel verder wilde in dit beroep.

Parissa

"Ligt het aan mij?"

Op het moment dat het niet goed ging met Parissa, ging ze ook aan haar werkprestaties twijfelen. Mede doordat er zo vaak mensen kwamen te overlijden, ging ze twijfelen aan zichzelf. "Ik ben niet zomaar dit werkveld ingegaan, ik wil mensen helpen. Toch ging ik me afvragen of ik wel verder wilde in dit beroep."

Corona opgelopen

Parissa zat middenin haar mental breakdown, toen ze zelf plotseling corona opliep. Parissa nam eindelijk de rust die ze eerder niet kon nemen. "Mijn immuunsysteem was verzwakt vanwege de stress. Daardoor lag ik er een week lang uit en dat gaf me de tijd om te reflecteren: lag het wel aan mij of vraag ik te veel van mezelf?"

Zware periode

In die week voerde Parissa gesprekken met haar moeder en haar vriendinnen en kwam ze tot de conclusie dat het niet aan haar lag, maar dat het gewoon een zware periode voor iedereen was. "Er werd veel gevraagd van verpleegkundigen in het ziekenhuis. Doordat ik er even uit lag, kreeg ik de tijd om die switch te maken. Ik denk dat als ik niet ziek was geweest, het helemaal niet goed was gegaan."

Wil je weten hoe Parissa uiteindelijk uit de mental breakdown is gekomen en wat je zelf kunt doen om een mental breakdown te voorkomen? Beluister de podcast.

#54 - Hoe je van hoge werkdruk kan crashen in een mental breakdown - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie