FunX

Samira: "Niet iedereen in mijn familie neemt mijn mentale struggles serieus"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Samira: "Niet iedereen in mijn familie neemt mijn mentale struggles serieus"

Wanneer je niet lekker in je vel zit, is het fijn als je steun kunt krijgen vanuit je omgeving. Dit kan namelijk een belangrijk onderdeel van je herstel zijn. Maar wat als je familie je mentale struggles niet erkent of begrijpt? Samira kan hierover meepraten. Zij kreeg na de geboorte van haar dochter een postnatale depressie en angststoornis. Niet iedereen in haar familie steunt haar en dat heeft een grote impact op haar mental health. Ze praat erover met Tannaz en psycholoog Souhailla in de Mental Health Club-podcast.

Quote

Het doet pijn, want je hebt het al moeilijk.

Samira

"Vroeger kenden wij geen depressie"

Het worstelen met een postnatale depressie en een angststoornis maakt het dagelijkse leven lastig voor Samira. Wanneer ze dit echter aangeeft aan haar naasten, krijgt ze van sommige familieleden te horen dat het tussen haar oren zit. "Ze vertellen me dat ik positief moet denken of zeggen dingen als: 'vroeger kenden wij geen depressies of angststoornissen.'" Door dat soort opmerkingen gaat Samira aan zichzelf en de ernst van haar struggles twijfelen. "Het doet pijn, want je hebt het al moeilijk. Zulke opmerkingen maken het alleen maar zwaarder", aldus Samira.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Gevoel van eenzaamheid versterkt

Volgens psycholoog Souhailla komt het vaker voor dat de familie de mentale struggles onderschat. "Het gevolg is vaak dat het gevoel van eenzaamheid versterkt wordt, want je twijfelt waarschijnlijk al aan jezelf en voelt je al raar", aldus Souhailla. "Wanneer er onbegrip is vanuit de omgeving, worden negatieve gedachtes over jezelf versterkt." Daarnaast kan onbegrip vanuit de familie voor meer stress zorgen. "Je niet gesteund voelen of niet kunnen zijn wie je wil zijn, kan ervoor zorgen dat je je constant moet aanpassen aan mensen."

Quote

Ik had gewild dat mijn moeder had gezegd: 'Pak je spullen en kom tijdelijk bij ons intrekken'

Samira

"Als dit mijn dochter zou overkomen.."

Wanneer Tannaz aan Samira vraagt wat voor reactie ze graag wel had gezien bij haar familie, raakt Samira geëmotioneerd. "Ik had gewoon gewild dat mijn moeder of mijn oma hadden gezegd: 'Pak je spullen en kom tijdelijk bij ons intrekken of we komen tijdelijk bij jou', zodat ik kan verwerken wat er allemaal is gebeurd sinds de zwangerschap."

Samira vertelt verder: "Ik heb zelf een dochtertje en als ik naar haar kijk, denk ik: mocht zij ooit moeder worden en in dezelfde situatie belanden als ik, dan ben ik daar. Ik zal haar steunen en bij haar slapen, al moet ik op de grond slapen. Ik houd mijn dochter vast, praat met haar en bid met haar."

"Ik wil de oude Samira terug"

Een depressie of angststoornis kan een flinke impact hebben op hoe je je voelt. "Ik was een heel ander persoon voor de postnatale depressie. Mijn omgeving blijft heel erg hangen aan die persoon en zeggen me dat ze de oude Samira terugwillen. Ik wil dat ook, maar dat kan op dit moment gewoon niet", aldus Samira.

Quote

Je kunt je aansluiten bij online lotgenotengroepen en daar sociale steun uit halen.

Souhailla

Wat je kunt doen

Souhailla vindt het spijtig dat Samira zo aangedaan is door het ontbreken van sociale steun. "Dat zie ik ook terug bij mijn cliënten." Ze adviseert Samira en andere mensen die in een soortgelijke situatie zitten dan ook om steun en erkenning te zoeken bij anderen. "Bijvoorbeeld bij vrienden uit de jongere generatie. Die begrijpen soms iets beter dat mentale stoornissen wetenschappelijk onderbouwd zijn." Ook kun je volgens Souhailla op zoek gaan naar gelijkgestemden. "Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij online lotgenotengroepen en daar sociale steun uit halen", aldus Souhailla.

Verder vertelt Souhailla dat mensen die religieus zijn houvast kunnen zoeken in het geloof. "Ik heb zelf een islamitische achtergrond en weet dat psychiatrische stoornissen erkend worden in de Koran."

"Neem je naaste mee naar de psycholoog"

Mochten jouw naasten je struggle niet serieus nemen, kan het soms ook helpen om het van een professional te horen. Als je in behandeling bent voor je mentale klachten, kun je je behandelaar vragen of je iemand een keer mee mag nemen. "Je psycholoog kan dan psychoeducatie, oftewel informatie over de mentale stoornis, geven aan de mensen die je meeneemt."

"Vooral als je behandelaar iemand is van dezelfde culturele achtergrond kan het helpen. Zo maak ik het regelmatig mee dat een jonge cliënt van Marokkaans-Nederlandse achtergrond een familielid meeneemt. Wanneer het familielid ziet dat ik ook een Marokkaans-Nederlandse achtergrond heb, vinden ze het op de een of andere manier geloofwaardiger", vertelt Souhailla verder.

"Ik heb het losgelaten"

Ondertussen heeft Samira het gelukkig een plekje kunnen geven. "Niet alleen heeft therapie me daarbij geholpen, maar ook de steun van vriendinnen en andere familieleden die er wel voor me waren", vertelt ze. "Het zal altijd pijnlijk blijven, maar ik waardeer de steun van anderen enorm. Zo heb ik een vriendin die mij regelmatig door een angstaanval heen helpt. Ik mag haar dan een berichtje sturen en dan praat zij me erdoorheen. Voorheen bleef ik die steun zoeken bij mijn moeder of bij mijn oma. Dat heb ik nu losgelaten."

Meer weten over Samira's verhaal, hoe ze met het onbegrip omgaat en wat je kunt doen als je familie je mentale klachten onderschat? Beluister de podcast.

#57 - 'Mijn familie neemt mijn mentale struggles niet serieus' - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie