FunX

Ernes (23) hoort 24/7 een piep in zijn oren: "Ik kon niet slapen en had paniekaanvallen"

foto: Pivéfoto
  1. Newschevron right
  2. Ernes (23) hoort 24/7 een piep in zijn oren: "Ik kon niet slapen en had paniekaanvallen"

We luisteren allemaal muziek of bezoeken wel eens een festival of club waar de muziek luid staat. Soms staat de muziek zo luid dat we na thuiskomst nog een piep in onze oren horen. Maar wat als die piep nooit meer weggaat? De 23-jarige Ernes kan hierover meepraten. Hij liep tijdens het uitgaan gehoorschade op, waardoor hij nu 24/7 een piep in zijn oren heeft. Die oorsuizen, ook bekend als tinnitus, hebben een grote impact op zijn mental health gehad. In de Mental Health Club-podcast praat hij hierover met Tannaz en Erica Mieras, GZ-psycholoog gespecialiseerd in tinnitus.

Quote

Ik kon niet meer slapen, ik had paniekaanvallen en niemand leek me te begrijpen.

Ernes

Huisarts

Vijf jaar geleden begon de nachtmerrrie voor Ernes. "Ik hoorde een piep in mijn oren die maar niet wegging. Ik had dit nog niet eerder meegemaakt." Na een paar dagen wachten, besloot hij aan te kloppen bij de huisarts. "Daar werd me verteld dat de piep nog weg zou kunnen trekken. Ze zeiden dat het pas na zes maanden als chronisch gezien kan worden."

Horrorverhalen

Het feit dat de huisarts Ernes naar huis stuurde om het af te wachten, viel hem zwaar. "Ik kon wel door de grond zakken. Ik dacht: ik moet hier voor altijd mee leven. Ik kan geen muziek meer luisteren of naar evenementen waar ze luide muziek draaien. Ik las horrrorverhalen op het internet, waardoor ik alleen maar angstiger werd."

Quote

Tinnitus is anders dan de piep die je hoort na een avondje stappen.

GZ-psycholoog Erica Mieras

Mentale overbelasting

Psycholoog Erica helpt mensen met tinnitus en is zelf ook ervaringsdeskundige. Volgens haar wordt tinnitus gezien als een symptoom van mentale overbelasting. Dat kan veroorzaakt worden door gehoorverlies, lichamelijk conditieverlies of psychische overbelasting. "Door die mentale overbelasting moet je systeem harder werken om alles te verwerken en daarom komt er een overactiviteit van de hersenen. Dat uit zich dus in een pieptoon of ruis, de tinnitus, en die is anders dan de piep die je hoort na een avondje stappen", aldus Erica.

Paniekaanvallen

"Een hel", zo beschrijft Ernes het gevoel. "Ik kon niet meer slapen, ik had paniekaanvallen en niemand leek me te begrijpen. Elke keer als ik iemand erover vertelde, zeiden ze dat het wel weg zou gaan of dat zij het ook wel eens hadden meegemaakt. Mensen leken niet te begrijpen dat het niet hetzelfde is als een piep die je even hoort na het uitgaan. Het geluid was constant aanwezig. Het voelde alsof ik er helemaal alleen voor stond", aldus Ernes.

Quote

Veel mensen met oorsuizen hebben het idee dat ze niet kunnen functioneren en ze gaan zich daar ook naar gedragen.

GZ-psycholoog Erica Mieras

Mentale klachten

Tinnitus kan volgens Erica veel mentale klachten veroorzaken, zoals somberheid en slaapproblemen. "Wat ik veel tegenkom in de praktijk is een grote angst voor de tinnitus en een paniekreactie. Mensen zijn bang dat de piep erger wordt of nooit meer overgaat en dat ze dat niet aankunnen." Die angst maakt de tinnitus alleen maar erger en zo kan je in een vicieuze cirkel belanden.

"Veel mensen met oorsuizen hebben het idee dat ze niet kunnen functioneren en ze gaan zich daar ook naar gedragen.", vertelt Erica. "Zo stoppen ze bijvoorbeeld met hun dagelijkse activiteiten. Als je ondanks de angst niet stopt met die activiteiten, kun je erachter komen dat je veel beter kunt functioneren met de tinnitus dan je had verwacht.", aldus Erica.

Vicieuze cirkel

Nu, bijna vijf jaar later, heeft Ernes het leven met tinnitus eindelijk geaccepteerd. "Door mijn verhaal met mijn vrienden te delen, kwam ik via via in contact met andere jongeren met tinnitus. Ik heb met ze gepraat en zij hebben me tips en tricks gegeven, waardoor ik er beter mee om leerde te gaan", vertelt Ernes. Toch had hij liever gezien dat hij eerder geholpen werd. "Helaas had mijn huisarts te weinig informatie hierover om mij te kunnen helpen. Ik was liever doorverwezen naar een professional die er meer over weet."

Wil je meer weten over het verhaal van Ernes? En wil je horen wat voor tips en tricks GZ-psycholoog Erica Mieras heeft voor omgaan met oorsuizen? Beluister het in de podcast.

#47 - Wat zijn de mentale gevolgen van 24/7 een piep in je oor? - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie