FunX

Oranje-speler Danjuma onterecht aangehouden voor poging tot moord: "Het was vernederend"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oranje-speler Danjuma onterecht aangehouden voor poging tot moord: "Het was vernederend"

Het zal je maar gebeuren: je wordt hardhandig door de politie gearresteerd vanwege een poging tot moord, maar het blijkt uiteindelijk om een pijnlijke persoonsverwisseling te gaan. Het gebeurde Oranje-international Arnaut Danjuma Groeneveld op 16 maart in Engeland, waar hij op dit moment actief is voor de Premier League-club Bournemouth. Danjuma vertelde in Start met Fernando over de bizarre ervaring. "Het was vernederend."

Heftige arrestatie

Danjuma liep op een rustige maandag nietsvermoedend door het centrum van Bournemouth totdat er opeens een aantal politieagenten uit hun auto stormden en de voetballer arresteerden.

"Ik vroeg wat ik had gedaan en een agent antwoordde: 'Houd je bek en zet je handen tegen het hek.' Na een aantal minuten begonnen omstanders foto's te maken en dat was gewoon vernederend. [...] Ik werd op een gegeven moment in de handboeien geslagen, waarna er gewacht werd op versterking. Van het ene op het andere moment zei de agent: 'Je bent niet wie we zoeken, je mag gaan.'"

Etnisch profileren

De politie was op dat moment op zoek naar een man die iemand had neergestoken. Danjuma snapt niet hoe hem dit heeft kunnen overkomen: "Ik vind het heel raar, want als je een bekend persoon bent, verwacht je niet dat dit zomaar kan gebeuren." De voetballer kreeg na zijn arrestatie geen verdere uitleg of excuses, terwijl hij op een agressieve manier werd aangepakt. "Ik kon ook een aanklacht indienen, maar in alle frustratie dacht ik: ik ben er klaar mee. Dus ik ben meteen naar mijn auto gelopen en weggereden." Danjuma's club Bournemouth bood de speler aan om een statement naar buiten te brengen, maar daar zag hij vanaf.

Danjuma vertelt dat hij dit vaker heeft meegemaakt en dat het volgens hem ook met racisme en etnisch profileren te maken heeft. "Als donker persoon krijg je gewoon vaker te maken met racisme. [...] Ik geloof er 100 procent in dat etnisch profileren gebeurt. Als je er zelf mee te maken hebt, zie je gewoon dat het een feit is en dat het de realiteit is."

Het goede moment

Het voorval gebeurde in maart, maar Danjuma legt uit waarom hij nu uiteindelijk besloot om dit nieuws naar buiten te brengen:

"In die tijd kwam ik net terug van een blessure, dus ik vond het niet echt relevant om het toen te zeggen. Ik wilde me echt focussen op het herstel. Nu, met wat er allemaal gaande is met Black Lives Matter, dacht ik: Het is misschien wel een goed moment om dit statement naar buiten te brengen."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie