Naar homepage
FunX

Omar (30) feest altijd nuchter, Sarah (26) heeft drank of drugs nodig: "Ik zou me vervelen"

  1. Newschevron right
  2. Omar (30) feest altijd nuchter, Sarah (26) heeft drank of drugs nodig: "Ik zou me vervelen"

Besef, op ADE zijn er heel veel mensen die aan de drank en drugs zijn, maar er zijn ook genoeg mensen die dagenlang nuchter feesten. Wij spraken twee enthousiaste ADE-gangers: Omar gebruikt geen drank en geen drugs en Sarah heeft dat juist wel nodig om een leuke avond te hebben.

Niks nodig

Omar (30) uit Utrecht gaat altijd nuchter naar clubs, concerten en festivals. En ook dit jaar geniet hij van ADE zonder iets te gebruiken. Dat doet hij om te beginnen vanwege zijn religie - hij is moslim - maar ook omdat hij niks nodig heeft: "Ik ben al druk genoeg van mezelf." Hoe het is om te feesten zonder drank of drugs? Omar weet niet beter. Hij gaat al vijftien jaar uit en is gewend om dat nuchter te doen.

"Ik ben eerder iemand die een uur langer doorgaat, dan iemand die eerder naar huis wil."

Evenveel plezier

Uitgaan doet Omar met veel plezier. Zo kan hij even ontsnappen aan de dagelijkse realiteit: "Je komt in een andere dimensie terecht. Festivals en feesten worden tegenwoordig steeds leuker, omdat er meer aandacht is voor de totale ervaring: mooie lichten, vuurspuwers, dansers.... Je kijkt je ogen uit." Het is voor Omar dan ook geen probleem het de hele nacht puur op alcoholvrije pina colada's - want dat drinkt hij het liefst - vol te houden. "Ik word in de club opgehyped door de vibe, de muziek, de lichten en de ambiance."

Vervelen
Iemand die zich hier niets bij kan voorstellen, is Sarah (26) uit Amsterdam. Ze vindt het knap dat er mensen zijn die nuchter op een feestje kunnen staan: "Ik zou me snel vervelen of moe worden." Zonder drank of drugs beleeft ze weinig plezier aan een clubavond: "Dan ga ik liever thuis op de bank een filmpje kijken."

Feesten met drugs op is voor Sarah een aanvulling op haar leven: "Het is niet een soort ontsnapping, want dat zou ongezond zijn." Daarnaast vindt ze het fijn dat ze niet de hele tijd bewust van zichzelf is en daardoor denkt ze ook beter te kunnen dansen en communiceren.

"Ik hou van dat gevoel dat je niet helemaal op de wereld aanwezig bent, het is een beetje dromerig."

Drugscocktail

Wat Sarah gebruikt, hangt af van het feestje. Eén keer in de twee weken gebruikt ze cocaïne, meestal op rustige feestjes. Gaat ze naar een keihard techno- of housefeest, dan neemt ze andere drugs: "In een soort duister hol waar housemuziek wordt gedraaid, gebruik ik het liefst xtc, speed of 4fmp." Ook op meerdaagse festivals gaat Sarah aan de drank én drugs en dan wordt er soms wel het een en ander door elkaar gebruikt. "Na cocaïne voel je je bijvoorbeeld licht in je hoofd en als je dan weer zin hebt om te dansen, gebruik je mdma." Ze geeft eerlijk toe dat dit ook nodig is om het keiharde feesten vol te houden: "Speed helpt goed om door te kunnen blijven gaan."

Aanrader

Sarah heeft weinig vervelende ervaringen met drank en drugs. Ze gebruikt het naar eigen zeggen met mate. Ook is het nog nooit fout gegaan. Daarom zou ze het anderen ook niet per se afraden om eens iets te gebruiken.

"Ik vind drugs gebruiken leuk. Als je nieuwsgierig bent, kun je het best eens uitproberen. Maar als je het gevoel hebt dat je het niet moet doen, dan heeft het ook geen toegevoegde waarde."

Waarom drink je niet?

Omar is iemand die het totaal niet wil uitproberen. Nieuwsgierig hoe het is om te drinken of drugs te gebruiken, is hij niet: "Ik weet toch niet wat ik mis." Maar probeer dat maar eens aan al die enthousiastelingen uit te leggen die je zo graag eens met een alcoholisch drankje in je hand willen zien. Enigszins irritant vindt Omar het wel als iemand hem ongezellig noemt, omdat hij niet drinkt.

"Bij mijn vorige werkgever werd er op borrels constant gevraagd of ik niet toch een biertje wilde. Maar het is hun probleem. Ook al vragen ze het voor de vijfhonderdste keer, ik blijf uitleggen waarom ik niet drink."

Samen uit, samen thuis

Ook al drinkt Omar zelf niet, hij heeft er geen problemen mee als zijn vrienden dat wel doen. Hij let na een bepaald tijdstip altijd een beetje extra op zijn close vrienden: "Vooral als 'ie moet rijden. Dan zeg ik: oké, dit is echt je laatste drankje." Dat betekent echter niet dat Omar altijd maar de bob is of degene moet zijn die iedereen veilig thuisbrengt en in bed stopt.

"Een vriend van mij was een keer zo dronken toen we op citytrip waren, dat hij het hele hotel had ondergekotst. Ik was niet geïrriteerd, maar ik dacht wel: het is jouw probleem, ik ga je niet helpen."

Hoe Omar over de levensstijl van Sarah - en dus die van velen anderen die ook drugs gebruiken en alcohol drinken - denkt?

"Geniet, doe wat je moet doen, maar doe rustig en leer je grenzen kennen."

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie