FunX

Bizzey over nieuwe track: "Ik wil iedereen door de ogen van gekleurde mensen laten kijken"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Bizzey over nieuwe track: "Ik wil iedereen door de ogen van gekleurde mensen laten kijken"

Bizzey en Akwasi dropten donderdag de track Geen Wedstrijd waarin zij zich tegen racisme en politiegeweld uitspreken. Daarvoor brachten de twee rappers zelfs twee verschillende videoclips uit om een nog sterkere boodschap uit te dragen. Bizzey vertelde in Start met Fernando hoe het idee ontstond en reageerde ook op de kritiek die hij krijgt.

'Ik doe het niet voor de clout'

We kennen Bizzey natuurlijk als een artiest die vaak lekkere tunes uitbrengt waarop je helemaal los kunt gaan tijdens een fissa. Veel mensen zijn daarom verrast dat hij zo'n diepe track dropt over serieuze onderwerpen als racisme en politiegeweld. Behalve veel positieve reacties, krijgt Bizzey naar eigen zeggen ook veel kritiek.

"Ik begrijp de kritiek ook wel. Ik heb natuurlijk vaak op hypes bewogen, waardoor mensen mijn oprechtheid zullen betwijfelen. Voor mij is het nu gewoon heel erg belangrijk dat iedereen door onze ogen kan kijken, de ogen van gekleurde mensen. Ik ben heel erg trots op mijn kleur en dat probeer ik ook over te dragen.

Ik was niet heel begaan met allerlei hashtags of movements, maar deze track kwam gewoon uit het hart. Dit is voor mij geen zakelijke of media-aandachtsgeile move voor clout. Voor mij is dit een manier om mijn platform te gebruiken en nog meer mensen proberen te raken.

Het is voor mij heel belangrijk dat mensen eindelijk begrijpen dat black lives er wel toe doen. Net als dat elk ander leven er toe doet, maar nu is het gewoon belangrijk dat dit wordt gezien en dat het nog steeds speelt. Het is niet zo dat het er niet is, omdat je het als wit persoon in Nederland misschien niet ervaart."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pijn

Ook Bizzey heeft in zijn leven vaak genoeg met discriminatie en racisme te maken gehad. Hij vertelt een specifiek moment na van toen hij als tiener in een winkel werkte: "Ik maakte een keer mee dat ik, na een werkdag van 12 uur, even buiten met mijn homies childe. Toen werden we weggestuurd voor groepsvorming, omdat mensen zich bedreigd voelden door een groep donkere jongens die niets aan het doen was, behalve het bespreken van de dag na een hele dag keihard werken. Dat doet gewoon pijn."

Goed doel

Alle opbrengsten van de samenwerking tussen Bizzey en Akwasi gaan naar verschillende organisaties, waaronder KOZP, The Black Archives, Black Queer & Trans Resistance, Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet. Ook iedereen die mee heeft gewerkt aan de track, van de producer tot aan de cameraman, heeft dat kosteloos gedaan.

"Iedereen stond hier gewoon achter en voelde de authenticiteit van de track. [...] Het is 2020, we moeten gewoon normaal behandeld worden. We zijn geen bedreiging omdat we meer pigment in onze huid hebben dan een wit iemand die gewoon op een normale manier staande wordt gehouden. We hebben geprobeerd om die oprechtheid in dit lied te verwerken. Ik hoop dat mensen dat zien. Als ze dat niet zien en het raar vinden dat ik me nooit op deze manier heb geuit, dan vind ik dat jammer, want het gaat gewoon om de boodschap."

Symbolische videoclips

Die boodschap wordt ook extra duidelijk gemaakt door middel van twee verschillende videoclips die voor Geen Wedstrijd zijn uitgebracht. In de ene clip worden Akwasi en Bizzey tegen de grond gehouden door de politie, bij de andere clip zijn de rollen omgedraaid.

"Het is iets symbolisch. [...] We weten hoe onze woede nu is en hoe heel veel mensen op dit moment naar politie kijken. Dat respect naar elkaar moet terugkomen, dat is er nu gewoon niet. Daarom zie je geen verbroedering in de video, maar juist twee strijden. Waar wij hiermee naartoe willen, is dat we normaal behandeld worden. We willen niet gezien worden als bedreiging, maar als een groep mensen die ontzettend veel mooie dingen met zich meebrengt in de maatschappij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie