FunX

Akwasi: "We moeten nu voor eens en altijd van raciale stigma's afkomen"

foto: Akwasi
  1. Newschevron right
  2. Akwasi: "We moeten nu voor eens en altijd van raciale stigma's afkomen"

Akwasi hield maandagavond een krachtige toespraak voor duizenden mensen tijdens de vreedzame demonstratie op de Dam tegen institutioneel racisme. De afgelopen dagen vonden al in andere grote steden over de hele wereld demonstraties plaats. Dit allemaal naar aanleiding van de dood van George Floyd. In Start met Fernando blikte Akwasi terug op deze, naar eigen zeggen, 'historische dag'.

funxvideo_5ed64819bdd05

'Een historische dag'

Er werden in eerste instantie maximaal 300 mensen verwacht, maar er kwamen uiteindelijk ruim 5000 mensen op het Black Lives Matter-protest af. Akwasi stond op het podium en beleefde een indrukwekkende dag die hem trots maakt. "Ik had niet verwacht dat het zo druk zou zijn. Het was overweldigend. Mensen hebben zich in groten getale verenigd om op te staan tegen al het onrecht en de raciale ongelijkheid die in de wereld speelt, maar ook in Nederland. Dat was echt mooi om te zien. Gisteren was een historische dag."

'Mensen voelen zich niet gehoord'

Volgens de rapper is het belangrijk om deze beweging nu voort te zetten om het bewustzijn te blijven vergroten.

"We moeten nu voor eens en altijd van die raciale stigma's afkomen en het bewustzijn vergroten. We zijn allemaal hetzelfde, maar zeker niet gelijk. Er zijn verschillen en die mogen we ook zeker omarmen, maar laten we het beestje bij de naam blijven noemen als iets discriminerend of racistisch is. Laten we praten als dingen moeten veranderen. Dit is ook belangrijk voor de generatie van onze kinderen en kleinkinderen. [...] We moeten dit soort incidenten voor zijn en desnoods achter de schermen continu gesprekken voeren over hoe we dit kunnen verbeteren, zodat mensen zich gehoord kunnen voelen. Gisteren was het gewoon heel duidelijk: mensen voelen zich niet gehoord. Dat is het. Punt."

Switch naar de politiek?

"Dit is een nieuwe fase, hou je niet meer in!", riep de rapper gisteren onder andere op het podium. Een statement waar hij het grote aanwezige publiek mee wist te raken. Op de vraag of hij een switch naar de politiek ziet zitten, antwoordde Akwasi: "Ik zou me niet thuis voelen in de politiek als ik de huidige staat zie. Kijk hoe het eruit ziet: het lijkt niet op jou, het lijkt niet op mij. Het lijkt ook niet Ahmed, Nasrin of Daria. Ik denk dat er nog heel veel moet veranderen voordat ik iets ga doen in de politiek. Binnen de creatieve sector kan ik nu echt mijn ei kwijt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek

Er is ook veel discussie ontstaan over het grote aantal mensen dat aanwezig was op de Dam. Veel mensen vinden dat het te druk was en dat de demonstratie tegen alle coronamaatregelen inging. Ook de hashtag #Halsema werd binnen een mum van tijd trending op Twitter. Veel Twitteraars lieten weten dat zij de burgemeester van Amsterdam graag zien aftreden, omdat zij vinden dat Halsema niet correct heeft gehandeld. Akwasi wilde op alle kritiek terugkomen:

"Wat me opvalt, is dat heel veel mensen zeggen van: 'Wat is dit? Dit kan toch niet in deze tijden?' Het is niet dat we een festival hebben georganiseerd. Het is niet dat we dit wilden doen, maar er is iemand vermoord, omdat hij gewoon wilde ademen. Dat is nu de wereld overgegaan en dat is eventjes groter dan die hele pandemie. [...] We hadden geen keus, dit moest wel. Daarom zijn er zoveel mensen op komen dagen om op te staan tegen dit soort onrecht. Er is al heel lang sprake geweest van institutioneel racisme in Nederland. Dat is gewoon shit die we moeten veranderen."

Genoeg is genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of ongelijke behandeling is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg!

Ster advertentie
Ster advertentie