FunX

Charlotte (27) heeft BDD: "Als ik in de spiegel keek, zag ik een mismaakt monster"

foto: Charlotte Simons
  1. Newschevron right
  2. Charlotte (27) heeft BDD: "Als ik in de spiegel keek, zag ik een mismaakt monster"

Iedereen heeft wel eens een dag waarop je in de spiegel kijkt en niet zo blij bent met hoe je eruitziet. Maar wat nou als je zelfbeeld zo laag is dat het je hele leven beïnvloedt? Charlotte (27) weet daar alles van. Zij heeft daar namelijk al ruim tien jaar mee te maken. Op 17-jarige leeftijd werd ze gediagnosticeerd met Body Dysmorphic Disorder (BDD). Dat beïnvloedt haar leven behoorlijk. "Als ik in de spiegel keek, zag ik een soort van mismaakt monster", vertelt Charlotte zaterdagmiddag in de show van Tannaz.

bdd

Mensen met BDD beleven hun uiterlijk anders dan anderen dat doen. Ze zijn niet tevreden over hun eigen lichaam. "Mensen denken vaak dat het een overdreven ijdelheid is," vertelt Charlotte. Het gaat echter veel verder dan dat. "Je ziet echt iets anders dan andere mensen." Vaak hebben mensen met BDD een extreme obsessie over bepaalde lichaamsdelen. In het geval van Charlotte waren dat haar gezicht, buik en neus. "Langzamerhand neemt BDD je hele leven over," legt Charlotte uit.

"Het begon met in het donker douchen, omdat ik mijn eigen lichaam niet kon aanzien. Later had ik dagen dat ik het huis helemaal niet uitkwam. Ik wilde Nederland het niet aan doen om naar mijn gezicht te kijken."

seksueel misbruikt

BDD kan zomaar ontstaan, maar het kan ook een gevolg van een traumatische ervaring zijn. Dit is het geval bij Charlotte. Ze is van vierjarige tot zevenjarige leeftijd seksueel misbruikt door een jongen uit haar buurt. "Ik heb dat nooit tegen mijn ouders durven te vertellen." Charlotte droeg dit grote geheim altijd bij zich en later is dit geëscaleerd. Toen ze elf jaar was kreeg ze de eerste symptomen van BDD.

"Ik had wel vijf handspiegeltjes op zak en daar keek ik dan elke vijf minuten in."

Door: Bianca Toeps

genezen

Pas op 17-jarige leeftijd werd bij Charlotte officieel BDD gediagnosticeerd. "Ik ging al wel naar een psycholoog, maar dat was in eerste instantie voor faalangst, omdat ik de rest van mijn problemen niet in wilde zien." Later werd duidelijk dat ze ook kampte met BDD en kreeg ze daar ook een specifieke behandeling voor. Ze is nog niet van alle symptomen af, maar het gaat wel de goede kant op: "Ik heb geleerd mijn zieke stem te negeren en te dempen."

Hulp zoeken

Charlotte wil haar verhaal graag delen, zodat er meer bekendheid over deze stoornis komt. "Er zijn heel weinig mensen op de hoogte van wat BDD precies is." Ze adviseert iedereen die last heeft van BDD-symptomen om hier niet mee door te lopen.

"Ik raad aan om iemand op te zoeken die je vertrouwt en dan hulp te zoeken."

#openup

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie