OMG

"Als je de hele dag selfies maakt, heb je een gedragsstoornis"

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. "Als je de hele dag selfies maakt, heb je een gedragsstoornis"

We kennen allemaal die ene persoon die te veel selfies maakt. Hoewel je denkt dat het gewoon irritant gedrag is, ligt het toch veel dieper. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat mensen die dagelijks veel selfies maken en posten een gedragsstoornis hebben.

selfitis

De aandoening, wat selfitis wordt genoemd, werd drie jaar geleden een ding toen een Britse jongen zelfmoord probeerde te plegen. Hij zat zes maanden lang binnen en verspilde bijna de helft van zijn dag aan het maken van de perfecte selfie. Het ging zo ver dat de jongen uiteindelijk een einde aan zijn leven probeerde te maken. Selfitis dook toen op, maar werd vooral niet serieus genomen.

dwangmatig

Je kan iets pas een gedragsstoornis noemen als je dwangmatig gedrag vertoont. Volgens het International Journal of Mental Health and Addiction zijn er drie niveaus van selfitis. Als iemand honderden selfies per dag maakt, maar er eigenlijk geen bal aan vindt, lijdt die persoon sowieso aan selfitis. Maak die persoon er drie per dag en deelt hij ze niet, dan is er wel sprake van selfitis, maar niet heel erg. Pas als er 24 uur per dag selfies gemaakt worden, is het daadwerkelijk chronisch.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Volgens onderzoeker Janar­thanan Balakrishnan is het vaak is het ook een gebrek aan zelfvertrouwen. Om het gevoel te krijgen dat ze erbij horen, maakt men deze foto's. "Wie hieraan lijdt, heeft vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen en zoekt naar een weg om erbij te horen."

Ster advertentie
Ster advertentie