FunX

Kernenergie! Doe maar nie?

  1. Newschevron right
  2. Kernenergie! Doe maar nie?
Nu verschillende kerncentrales in Japan kampen met problemen na de verwoestende aardbeving en tsunami van afgelopen vrijdag laait de discussie over kernenergie weer op. Het blijkt namelijk dat welke beveiligingsmaatregelen je ook neemt, enkele minuten van natuurgeweld alsnog voor een ramp zouden kunnen zorgen. Dat is goed te zien in onderstaande video:Nadelen
Is kernenergie wel een geschikte methode om elektriciteit op te wekken? De tegenstanders beweren al jaren van niet, en lijken nu gelijk te krijgen. Ook al zijn er voordelen, deze wegen niet op tegen de nadelen. Vooral het radioactieve restafval dat lange tijd moet worden opgeslagen is een probleem. Als dit vrijkomt vormt dit namelijk een groot gevaar voor de volksgezondheid.

Tjernobyl
De nadelen van kernenergie hebben we o.a. gezien in 1986 toen in Tjernobyl een reactor ontplofte na een mislukt experiment. Het werd de grootste kernramp die de wereld ooit heeft gekend. Ongeveer tweehonderd mensen raken ernstig besmet van wie 32 binnen drie maanden sterven. Een gigantische radioactieve wolk trok over Noord-Europa. Honderdduizenden mensen worden geëvacueerd en een gelijk aantal mensen raakte besmet.


Schoner
Voorstanders van kernenergie zien de gebeurtenissen in Japan als een incident. Statistisch gezien is de kans op een ongeluk met een kerncentrale namelijk heel erg klein. Bovendien zijn er veel voordelen aan kernenergie. Het is namelijk schoner, goedkoper en zuinger dan energie dat bijvoorbeeld wordt opgewekt via kolencentrales.

In Nederland hebben we trouwens één kerncentrale die nog in gebruik is. Deze staat in het Zeeuwse Borssele. De Fransen zijn veel radio-actiever, in Frankrijk wordt ruim 80% van de energie opgewekt in kerncentrales.

Wat vind jij?
Ben jij voor kernenergie omdat het schoner en zuiniger is en moeten we net als in Frankrijk meer kerncentrales gaan bouwen? Of vind je dat het gevaar van een kernramp niet opweegt tegen de voordelen en moeten we juist zo snel mogelijk kerncentrales gaan sluiten! Laat je horuh!
Ster advertentie
Ster advertentie