FunX

20 x Houden van Holland

  1. Newschevron right
  2. 20 x Houden van Holland

De afgelopen tijd wordt er in maatschappelijke discussies flink geïnvesteerd in angst, haat, pijn en andere ellende. In het hedendaagse Nederland klopt er een aantal zaken structureel niet, maar…


Er is ook een heleboel helemaal leuk, hier. Daarom kiezen wij vandaag voor een optimistische kijk op zaken. Met 20 redenen om van Holland te houden. En van de rest van Nederland. Ons land in het zonnetje, omdat het zonnetje ons land bijna nooit in het zonnetje zet!

1. Vrede
Hier is geen oorlog en dus is het vrede. Dat is in een heleboel landen helemaal anders.

2. Veiligheid
Hier is het veilig. Met dank aan onze politie, justitie, veiligheidsdiensten en de NSA.

3. Vrijheid
De overgrote meerderheid in Nederland kan roepen, schrijven, verdedigen, verheerlijken en tekenen wat hij/zij wil.

4. Organisatie
Slepende procedures, administratieve systemen: onze bureaucratie wordt nogal eens gehekeld. Maar we zijn wel georganiseerd! Denk daar maar eens aan als je een blauwe envelop krijgt!5. Infrastructuur
Ter land, ter zee en in de lucht: wij hebben het goed voor elkaar. De treinen rijden niet altijd maar het spoor ligt er wel. Onthoud dat, de volgende keer dat je staat te wachten!

6. Kraanwater
Drinken, kleding wassen, douchen (toch?): het middel om dit mee te doen, komt bij ons gewoon uit de kraan. Wij realiseren ons vaak niet dat het water waar wij ons toilet mee doorspoelen, schoner is dan waar mensen elders op de wereld zich mee moeten verzorgen.

7. Relatieve luxe
Heb jij een dak boven je hoofd, eten, drinken, kleding (en internet, een mobiele telefoon, leuke uitjes af en toe en een vakantie hier en daar)? Besef dan even dat veel van je landgenoten niet hetzelfde kunnen zeggen. Laat stáán over de grens.

8. Toegankelijk onderwijs
Hoe toegankelijk het onderwijs blijft, is nog even de vraag. Maar feit is dat je in Nederland in ieder geval basisonderwijs en middelbaar onderwijs kunt volgen. Een veel te groot aantal andere kinderen, vertelt je dat niet na.9. Sociaal vangnet
Mocht het allemaal helemaal mis gaan, hebben we daklozenopvang, schuldsanering, revalidatiecentra, verzorgingstehuizen, afkickklinieken, blijf-van-mijn-lijf-huizen, psychiatrische instellingen: voor alles is een oplossing.

10. Steden
Van de Amsterdamse grachten tot de Rotterdamse wolkenkrabbers: Nederland heeft steden. Totale chaos en allerlei verschillende mensen die met elkaar leven: wij hebben het. Alle nationaliteiten, inclusief subculturen en internationale keukens: het verrijkt ons land. Echt.

11. Zo is natúúr
Nederland is de Veluwe, het Biesbosch, de Waddeneilanden, de Zeeuwse stranden, de Brabantse natuur en de Limburgse heuvels.12. Vrouwen
Fajah Lourens, Victoria Koblenko, Eva Jinek, Katja Schuurmans, Georgina Verbaan: Nederland!

13. Mannen
Jan Kooijman, Rik van de Westelaken, Manuel Broekman, Jeroen Spitzenberger: Nederland!14. Nederlandse keuken
Andijviestamppot, broodje frikandel speciaal maar ook roti, tajine, pastechi en lahmacun: hier kun je overal van alles eten!

15. Feesten
Van Koningsdag tot Keti Koti, van het Sinterklaasfeest (op een manier die voor iedereen leuk is dan) tot Bevrijdingsdag en de Nieuwjaarsduik: we feesten wat af. Om van alle festivals, dance events en het ‘normale’ uitgaansleven nog maar te zwijgen.

16. Sport
Het Nederlands elftal verbindt ons, onze nationale sportploegen en sporthelden doen het eigenlijk altijd goed en voor jongeren is er genoeg keuze aan sportclubs. Oh ja: Louis van Gaal. En Johan Cruijff. En het Oranje op het WK van 2014:17. Artiesten
Van Mr. Probz tot Mr. Polska, van André Hazes tot Frans Bauer, van Winne tot Anouk en van Keizer tot aan Broederliefde: we maken genoeg muziek om van te houden!

18. Cultuur
De Elfstedentocht, het Koningshuis, klagen over het weer, klagen over het openbaar vervoer, klagen in het algemeen, debatteren, discussiëren, Haagse Sjonnie, een blikje in de water, shownieuws, Feyenoord – Ajax, DE EFTELING, in een kring zitten op verjaardagen met plakjes worst en blokjes kaas, fietsen, Omroep Max, polonaise, mayonaise, dierenpolitie, lekker vergaderen, op tijd komen, lekker exotisch eten maar zeuren over ‘buitenlanders’: de Nederlandse cultuur bestaat!

19. Lang leve de lol
Een deel van de Nederlandse cultuur verdient het om apart genoemd te worden: in Nederland kan en mag alles, behalve jihadisme en sommige vormen van discriminatie/racisme. Pedofielen mogen een politieke partij oprichten, drank en drugs liggen op zo’n beetje elke hoek van de straat voor het oprapen en je kunt nog eens gezellig naar de hoeren. Stel je dat maar eens voor in andere landen!

20. Bertie Lukano – Die KontoOm welke redenen ben jij nog steeds gek op Nederland, als je voor even het negatieve vergeet? Of is de liefde echt helemaal voorbij?


Ster advertentie
Ster advertentie