Naar homepage
FunX

Kut-Marokkaan? Excuusneger? Waarom niet 'Nederlanders'?

  1. Newschevron right
  2. Kut-Marokkaan? Excuusneger? Waarom niet 'Nederlanders'?
Kut-Marokkaan, excuusallochtoon, neger... waarom gebruikt de dominante media dit soort woorden? Zien de redacteuren de minderheden niet als Nederlanders? Dat vraagt NRC-redacteur Maral Noshad Sharifi zich hardop af in haar artikel voor het NRC Handelsblad.

Bizar

"Steeds meer mensen voelen zich Nederlander, maar is Nederland wel klaar om ze als Nederlanders te zien?" Maral, zelf geboren in Iran, noemt het bizar dat eerste en tweede generatie Nederlanders vaak niet als Nederlanders worden omschreven in de Nederlandse media.

Wel/niet Nederlanders

Maral Noshad Sharifi ziet een bepaald patroon die ook voorkomt in de brief die RTL adjunct-hoofd Pieter Klein schreef na de minder-minder-minder uitspraak van Wilders. Daarin had hij het onder andere over 'Kut-Marokkaantjes': "Als het normaal is dat de adjunct-hoofd van RTL het woord 'kut' linkt aan een etniciteit, dan is het niet zo gek dat het volk minder Marokkanen wil."

Schadelijk

Als in een coververhaal van Vrij Nederland geschreven wordt over Turken en Marokkanen op scooters, dan moet je volgens Maral Noshad Sharifi niet gek opkijken dat die jongeren zich niet Nederlander voelen: "Zien redactieleden niet dat dit schadelijk is?" vraagt Maral zich af. Ook begrijpt ze niet dat eindredacteuren dat soort opmerkingen afkeuren. Het hele artikel van Maral kan je hieronder lezen in een tweet van Özcan Akyol. Klik op de afbeelding voor een leesbare versie.

Ster advertentie
Ster advertentie