FunX

Een gat in je diploma

  1. Newschevron right
  2. Een gat in je diploma

Van werkgevers heb ik het al vaak gehoord: afgestudeerden kunnen vaak nog niks. Wanneer je een pas afgestudeerde aanneemt, kost inwerken veel tijd en dus ook geld.


Een gat in je diploma
Werkgevers vinden het vervelend en zelfs vreemd dat er bij veel onderwijsinstellingen niet genoeg gehamerd wordt op het feit dat ervaring ook belangrijk is. Studeren voor een bepaalde baan, en het daadwerkelijk beoefenen van een baan, zijn twee verschillende dingen. Werkgevers proberen een gat in de markt te dichten, maar de meeste studenten hebben een soort gat in het diploma. Dichten die handel! Maar... HOE DOE JE DAT DAN?

Keuzes, keuzes, keuzes
Januari is een maand waarin veel toekomstige studenten en bijna afgestudeerden goed nadenken over wat hun volgende stap zal zijn. Werken? Doorstuderen? Of een jaartje ertussenuit? Ik zit zelf in de positie dat ik na moet denken of ik een Master wil gaan doen of niet. Persoonlijk heb ik het er best lastig mee. Waar lijkt dat het voor anderen vanzelfsprekend is en al helemaal uitgestippeld is, is het voor mij nog een raadsel.

Hoewel ik denk dat een diploma altijd beter is dan geen diploma voor je kansen op de arbeidsmarkt, denk ik dat we toch verder moeten kijken dan het papiertje dat we krijgen. Wat zegt het papiertje eigenlijk precies over jouw kunnen? Voor je daar een oordeel over kan geven, is het wellicht verstandig banen te onderscheiden in diploma-gevoelige banen en ervarings-gevoelige banen. Leuk hè, van die zelfverzonnen termen?

Diploma vs ervaring
Een diploma-gevoelige baan is een baan zoals dokter of advocaat. Zonder een diploma, kan je simpelweg niet functioneren in dit soort banen. Een ervarings-gevoelige baan zou bijvoorbeeld iets in management of journalistiek kunnen zijn. Persoonlijk hou ik veel van ondernemen en management en hoewel mijn diploma mij wel op weg zal helpen, denk ik dat ik toch meer deuren voor mijzelf geopend heb door zelf initiatief te tonen in het ondernemerschap.



Ik begon ongeveer een jaar geleden mijn eigen fashion & beauty webshop en ik wist niet zo goed wat mij te wachten stond. Ik gooide mezelf gewoon in het diepe en dacht: ik zie het allemaal wel! In het afgelopen jaar heb ik heel veel geleerd en is er veel gebeurd dankzij mijn webshop en pro-actieve houding in het ondernemerschap. Ik leerde hoe ik een website moest maken, over online marketing en zo kreeg ik de kans om ook op andere sites te bloggen. Uiteindelijk ben ik daardoor ook hier bij FunX beland als CritiX-schrijfster.

Tips en trucs
Natuurlijk hoef je niet per se een bedrijf te starten, maar iets zoals een persoonlijk project zal je al verder helpen. Bijvoorbeeld het onderzoeken van de sector waar je in geïnteresseerd bent en die ervaringen delen op een blog! Het laat je toekomstige werkgever zien dat je je buiten de verplichte schooluurtjes verdiept en leergierig bent. Zie het als een soort professioneel portfolio. Ook zal een bijbaantje in de sector waar je in geïnteresseerd bent je veel goed doen. Probeer in plaats van een horeca-bijbaantje een baantje te krijgen dat je CV zal opkrikken. Verder kan je ook denken aan zelf geïnitieerde meeloopstages. Durf! Mail elk interessant bedrijf!

Theorie vs praktijk
Ik denk dat we als studenten goed moeten kijken naar wat we eigenlijk kunnen op dit moment. Cijfers vertellen, volgens mij, enkel hoe goed je de theorie beheerst. Vraag jezelf eens af, hoe goed beheers je de praktijk? Doorstuderen is altijd mooi meegenomen en ik raad ook zeker aan tenminste één diploma te hebben, maar als dit betekent dat je door te weinig ervaring nog een tijd zonder baan zal zitten, zou ik kijken naar de mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen op het gebied van ervaring. Misschien is een deeltijd-Master wel een idee. Studeren én toch genoeg tijd hebben om je ook buiten je studie verder te ontwikkelen. De tijd zal het leren.

Tot die tijd, denk ik er nog even goed over na!

Zondag praten we over CritiX over de veranderingen in het onderwijs, hoe ga jij daarmee om? Deel je tips, trucs of commentaar hieronder of via critix@funx.nl!
Ster advertentie
Ster advertentie