FunX

Michael Schaap test hokjesgeest Nederland

  1. Newschevron right
  2. Michael Schaap test hokjesgeest Nederland
Veel Nederlanders weten weinig over sommige subculturen die in hun eigen land leven. Filmmaker Michael Schaap heeft voor de 8-delige serie 'De Hokjesman' onderzocht hoe een aantal opmerkelijke subculturen in Nederland in een hele hechte gemeenschap wonen en met elkaar omgaan. Vanochtend gaf hij meer uitleg bij Fernando.

Hokjesgeest
Zijn fascinatie voor de heersende hokjesgeest in Nederland komt door een uitspraak van Geert Wilders. De politicus zegt regelmatig dat iedereen zich moet aanpassen in Nederland: "Ik vroeg mij af waaraan mensen zich moeten aanpassen." De filmmaker ging daarom op veldonderzoek in Nederland om te kijken hoe aansprekende subculturen als Volendammers, Molukkers, orthodoxe boeren, mariniers en edellieden staan ten opzichte van buitenstaanders. "Ik ben tijdens het maken van deze serie erachter gekomen dat je in Nederland heel goed jezelf kan zijn, maar alsnog niet voldoet aan een soort algemeen beeld. Ik weet nog steeds niet wat dat is."

Een opmerkelijke groep die behandeld wordt in een aflevering zijn de antroposofen. "Het is best een grote groep, maar weinig mensen kennen het. Ze geloven bijvoorbeeld in kabouters."

Van Nieuwkerk
De Hokjesman is vanavond te zien op Nederland 3. De serie begint met het fenomeen Volendam. Michael heeft verder in Start aangegeven dat een paar presentatoren in Nederland volgens hem belachelijk veel geld verdienen. "Matthijs van Nieuwkerk verdient geloof ik een half miljoen. Door alle reclameblokken rondom de programma’s die veel kijkers trekken verdienen sommige presentatoren denk ik zo veel."

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F74365113"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie