FunX

Jongeren protesteren voor een staakt-het-vuren in Gaza: “We moeten in actie komen”

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jongeren protesteren voor een staakt-het-vuren in Gaza: “We moeten in actie komen”

Een groep mensen protesteerde afgelopen weekend in de stationshal van Rotterdam Centraal voor een staakt-het-vuren in Gaza. Volgens de organisatie waren er zo’n 500 deelnemers aanwezig bij de zogenoemde sit-in, waar demonstranten massaal op de grond gaan zitten. Bij de sit-in werden geen doorgangen geblokkeerd. De demonstranten vroegen aandacht voor de situatie in Palestina door leuzen te roepen als ‘They bombed a hospital’ en ‘Stop bombing Gaza’. FunX was aanwezig en sprak met jongeren over hun redenen om het protest te joinen.

Quote

Er is een verschil tussen hoe wordt omgegaan met de oorlog in Oekraïne en wat er gebeurt in Palestina.

Yusser (25)

foto: FunX

Diana

Diana (20 jaar)

“Wij willen niet alleen maar een staakt-het-vuren, dat is pas het begin. Wij willen dat de apartheid en de genocide op Palestijnen stopt. De genocide begon niet op zeven oktober, maar is al 75 jaar bezig. Het lijkt alsof Israël de afgelopen weken een eindsprint in gang heeft gezet. Ik ben zelf derde generatie Palestijn en onze community is in rouw. We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. We proberen zo veel mogelijk te doen, maar het is nooit genoeg.

Gen Z is supersterk. Je zag het ook met de Black Lives Matter-protesten en de klimaatbeweging nu, de nieuwe generatie is krachtig. Nu is het tijd om weer naar buiten te komen en van je te laten horen, elk individu is belangrijk. “

foto: FunX

Salman

Salman (19)

“Ik ben hier vandaag omdat ik vind dat kinderen, jongeren en mensen in Palestina en Gaza een beter leven verdienen. Ik kan me niet concentreren op school of mijn eigen leven. Wanneer ik water drink of bijvoorbeeld wil douchen, kan ik alleen maar denken aan de mensen in Palestina. Zij vrezen elke dag om vermoord te worden en kunnen niet eens fatsoenlijk eten of drinken vanwege de blokkade op Gaza. Stop de oorlog in Gaza, niet alleen nu, maar altijd.”

foto: FunX

Fahima

Fahima (22 jaar)

“Voor veel jongeren in Nederland lijkt wat er gebeurt in Palestina misschien een ver-van-je-bed-show, maar juist daarom is het belangrijk om je in te lezen in de geschiedenis van Palestina en Israël. De Israëlische premier Netanyahu zou voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag moeten verschijnen vanwege de misdaden die Israël begaat. De afgelopen weken hebben we op sociale media en in het nieuws gezien wat er nu in Gaza gebeurt, maar Israël onderdrukt de Palestijnen al 75 jaar.

Op sociale media is er momenteel een overvloed aan beelden van Gaza: verwoestende bombardementen, mensen die slachtoffers zoeken onder het puin, bebloede kinderen, levenloze lichamen, mensen in diepe wanhoop en tranen. Er moet een staakt-het-vuren komen. Ook moet Nederland stoppen met de militaire handel met Israël en geen diplomatieke steun meer geven. Het is belangrijk dat we niet wegkijken, maar in actie komen.”

foto: FunX

Mustafa

Mustafa (25)

“Ik was onderweg naar huis en liep toevallig langs deze actie. Ik besloot mee te doen en ook te gaan zitten, want twee uur geleden heeft Israël ambulances voor de ingang van een Palestijns ziekenhuis gebombardeerd. Israël pleegt zoveel oorlogsmisdaden in Palestina, zonder iets te lijken te geven om internationaal recht. De westerse wereld laat deze mensenrechtenschendingen gewoon toe. Veel mensen denken dat ze in tijden van kolonialisme of de holocaust aan de ‘juiste kant’ van de geschiedenis hadden gestaan, maar op dit moment lijkt het westen voornamelijk aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan. Daarom is het belangrijk dat wij ons uitspreken. Dat is het minste wat we kunnen doen.”

foto: FunX

Yusser

Yusser (25)

“Al vier weken gaan mensen wereldwijd, ook in Nederland, massaal de straten op om te protesteren, maar het lijkt niets te doen met de politiek. Ik vind het niet altijd fijn als er vergelijkingen worden gemaakt, maar het verschil tussen hoe er wordt omgegaan met de oorlog in Oekraïne en hoe er wordt omgegaan met wat er gebeurt in Palestina, is overduidelijk. Mensen, maar ook overheden en instituten waren heel snel in het veroordelen van geweld tegen Oekraïne, het opvangen van Oekraïense vluchtelingen en het uithangen van de Oekraïense vlag. Veel mensen spraken zich uit. Dat is denk ik omdat Oekraïne een Europees land is en Europese mensenlevens er blijkbaar wel toe doen. Palestijnse levens daarentegen niet. Daar spreken wij ons tegen uit. We willen dat de Israëlische bezetting van Palestina ophoudt en dat de blokkade op Gaza wordt opgeheven, zodat er humanitaire hulp gestuurd kan worden.”

foto: FunX

Stella

Stella (21 jaar)

“Ik vind het onacceptabel hoe de Nederlandse politiek omgaat met de genocide die op dit moment gaande is in Gaza. Ik kan niet leven met deze realiteit en ik wil actie ondernemen. Het is belangrijk om aan mensen te laten horen dat wat er nu gebeurt in de wereld niet oké is. Het is onze verantwoordelijkheid om onze stemmen te verheffen en ervoor te zorgen dat mensen niet worden vermoord.”

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie