Entertainment

Drake, JLo, Bella & Gigi Hadid en meer celebrities eisen staakt-het-vuren in Gaza

foto: Kathy Hutchins / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Drake, JLo, Bella & Gigi Hadid en meer celebrities eisen staakt-het-vuren in Gaza

Drake, Jennifer Lopez en een tal andere celebrity's ondertekenden een brief aan de Amerikaanse President Joe Biden, waarin ze eisten dat de wapens van zowel Israël als Palestina worden neergelegd. Tot nu toe verloren al bijna tienduizend mensen hun leven aan het geweld, waaronder veel kinderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Staakt-het-vuren

In een brief aan de President van de Verenigde Staten van Amerika, 'Artists for Ceasefire', vragen celebrity's om een onmiddellijke de-escalatie en staakt-het-vuren. In de brief stond onder andere: "We verzoeken dringend uw bestuur, Congres en alle wereldleiders om al het leven in Gaza te eren en doen een oproep om te stoppen met het geweld." De helft van de mensen in Gaza zijn kinderen en twee derde is vluchteling of een nakomeling van vluchtelingen, omdat hun ouders verplicht hun thuis moesten verlaten.

Kritiek

Eerder kreeg Drake kritiek om het feit dat hij Joods is en zich nog niet had uitgesproken over het geweld dat plaatsvindt. En Bella, Gigi en de rest van het gezin Hadid zijn al wekenlang slachtoffer van bedreigingen en zelfs doxing (het online lekken van persoonlijke gegevens), vanwege hun Palestijnse achtergrond.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie