FunX

Dít kun jij doen om de slachtoffers in Palestina te steunen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dít kun jij doen om de slachtoffers in Palestina te steunen

Het kan een gevoel van onmacht opwekken, wanneer je de verschrikkelijke beelden van de oorlog in Palestina en Israël voorbij ziet komen. Toch zijn er mogelijkheden, waardoor je ook hulp kunt bieden aan de slachtoffers in Palestina.

1. Inlezen

Door je in te lezen over wat er precies aan de hand is, leer je niet alleen over de lange geschiedenis van de Israëlische bezetting in Palestina, maar kun je ook anderen kennis bijbrengen.

Deze officiële bronnen kun je checken voor meer informatie:

2. Online activisme

Je hebt een eigen platform op social media en ook jouw stem kan wat teweegbrengen. Denk niet dat omdat je geen duizenden volgers hebt, het delen van informatie geen zin heeft. Op deze manier spreek je je niet alleen uit, maar kun je er ook voor zorgen dat je volgers over belangrijke nieuwe ontwikkelingen leren.

Dit zijn accounts op Instagram die delen wat er gebeurt in Palestina:

3. Het tekenen van petities

Door het tekenen van petities kun je in dit geval jouw mening met de politiek delen en druk op hen uitoefenen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het niet eens bent met de uitspraken die door politici zijn gedaan. Via een petitie kun je de Tweede Kamer laten weten wat jouw standpunt wél is.

The Rights Forum roept de regering op om een politieke oplossing te vinden voor de oorlog en door deze petitie te tekenen, zorg jij ervoor dat deze ook daadwerkelijk door de Tweede Kamer in behandeling wordt genomen. Daarnaast zijn twee ambtenaren uit Den Haag een burgerinitiatief gestart, waarmee ze een oproep doen aan de regering om zich uit te spreken over de schending van het internationaal humanitair recht in Gaza door de Israëlische autoriteiten.

Ook PAX, de grootste vredesorganisatie van Nederland, is een petitie gestart waarmee ze het kabinet oproepen om het internationaal recht te verdedigen.

4. Doneren

Er zijn volgens verschillende instanties grote tekorten in Palestina door de onmenselijke blokkade van de Gazastrook door Israël. Door geld te doneren, bied je directe hulp aan alle slachtoffers.

De volgende organisaties zamelen geld in voor de Palestijnen:

5. Protesteren

Door vreedzaam te protesteren betuig je je steun aan de Palestijnen en laat je zien dat hun stem wél gehoord wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie