FunX

Dit gebeurt er als je een shadow ban krijgt en zo kun je het vermijden

foto: ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Dit gebeurt er als je een shadow ban krijgt en zo kun je het vermijden

Je hebt het de laatste tijd misschien wel voorbij zien komen. Bekende activisten of influencers die zich ergens over uitspreken en zeggen dat ze te maken hebben met een shadow ban. Bepaalde berichten en story's worden gecensureerd door onder meer Instagram, waardoor zij maar een klein gedeelte van hun volgers bereiken. Instagram en andere social media-platforms ontkennen echter dat er zoiets als een shadow ban bestaat. Hoe zit dit precies? Techjournalist Anke Horstman vertelt er meer over.

Instagram

"Volgens social media-experts krijg je een shadow ban als je je schuldig maakt aan bepaalde praktijken waar Instagram het niet mee eens is", legt Anke uit. In dat geval zijn de posts van jouw account weinig tot niet zichtbaar voor je eigen volgers en ook niet voor potentiële nieuwe volgers. Je berichten verschijnen dan bijvoorbeeld niet op de Hashtags-pagina's of op de Explore-pagina. Dit geldt overigens niet alleen voor bekende mensen met duizenden volgers, maar ook voor onbekende mensen.

Shadow ban

Als Instagram jouw account een shadow ban oplegt, krijg je daar geen waarschuwing van. Dus hoe weet je eigenlijk of je posts gecensureerd worden? In principe kun je het nooit zeker weten. Wanneer jouw story aanzienlijk minder views heeft dan normaal kan het zijn dat je te maken hebt met een shadow ban.

Een shadow ban is vervelend, maar misschien nog wel erger is wanneer je account geblokkeerd wordt. En dat kan gebeuren als je na een shadow ban door blijft gaan met de activiteiten die Instagram 'niet prettig vindt': "Dat kan dus gebeuren als je de 'verkeerde' hashtags gebruikt of als je volgens Instagram onethisch gedrag vertoond", aldus Anke.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontkenning

Social media-experts zijn het er wel over eens dat er zoiets bestaat als een shadow ban, maar zelf ontkent Instagram dit fenomeen. "Ze zeggen dat ze de term 'shadow ban' niet gebruiken, maar daarmee bevestigen noch ontkennen ze of het principe wel of niet van toepassing is." Ondanks dat Instagram het beestje niet bij naam wil noemen, is het volgens experts wel duidelijk dat er bepaalde termen en mensen op een blacklist staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tips

Online geven activisten en infuencers onder wie Sahil Aamar en Arwa Badran een aantal tips om aan de shadow ban te ontkomen. Zo zou je op de volgende manieren de kans op een ban kunnen verkleinen.

  • Mocht je iets willen reposten in je story neem dan een schermopname of een screenshot van de post, in plaats dat je de post direct in je story repost. Er bestaat namelijk een kans dat deze accounts gerapporteerd zijn. Als jij het account vervolgens tagt, heb je een grotere kans op een shadow ban.
  • Zorg er daarbij voor dat je andere dingen tussendoor post. Dit kan een selfie zijn, een foto van eten of van de lucht. Het werkt nog beter als je een screenshot plaatst van de post met daarbij een irrelevante foto.
  • De laatste tip die wordt gegeven is om bepaalde woorden waar mogelijk een shadow ban op zit te schrijven met verschillende leestekens. Als voorbeeld kun je: P@lëst1na, Gåzå of g-eno c1de.

Dit artikel is gebaseerd op een eerder geschreven artikel van vorig jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie