FunX

‘Abortus bij ongezonde baby gaat te ver’

  1. Newschevron right
  2. ‘Abortus bij ongezonde baby gaat te ver’
Stel dat je binnenkort (weer) papa of mama wordt, maar ver voor de geboorte al te horen krijgt dat je kind het syndroom van Down of een open ruggetje heeft. Is dat een reden voor jou om er vanaf te zien en abortus te plegen? Luisteraars gaven hier hun mening over in CritiX.

Syndroom van Down

De meerderheid van zwangere vrouwen vindt het syndroom van Down geen reden voor abortus. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC St Radboud. Hoe groot die meerderheid is, werd niet openbaar gemaakt. Wel blijkt uit de gegevens dat veel vrouwen liever niet alleen willen beslissen of ze hun ongeboren baby laten onderzoeken.

Abortus

Een onderzoek naar mogelijke afwijkingen bij een baby kunnen tegenwoordig in een veel eerder stadium. De techniek wordt constant verbeterd, maar niet iedereen is daar blij mee. Christen Unie Kamerlid Esmé Wiegman is daar één van en zegt: “Er worden nog maar weinig kinderen met een open ruggetje geboren, omdat 90 procent van die kinderen wordt geaborteerd.” Volgens de politica komt dat doordat aankomende ouders negatieve scenario's te horen krijgen rondom de 20 weken echo. Wiegman: “Het scenario van leven als kasplantje en ondraaglijk lijden. (..) Dat heeft droevige gevolgen." Daar moet wel bij vermeld worden dat de ChristenUnie al jaren strijdt tegen de Nederlandse abortuswetgeving.

Stelling

‘Als uit vooronderzoek blijkt dat onze baby niet 100% gezond is, dan kiezen we voor abortus’. Bijna 80% van de stemmers op FunX.fm en de FunX-App was het oneens met de stelling.

Reacties in CritiX met Q-Bah

Abid: “Mensen die voor abortus zijn verdienen zelf geen leven. Elk kind heeft recht op een leven.”
Sharon: “Het ligt eraan hoe erg de afwijking is van het kind. Als het zelf niks meer kan doen, heeft hij/zij ook geen leuk leven.”
Zeyneb: “De testuitslagen zijn ook niet 100% betrouwbaar. Soms klopt het niet en is kind wel gewoon gezond.”
Merlin: “Ik zou het weghalen. Ik wil niet dat mijn kind zijn hele leven afhankelijk is van anderen en te zwak om zichzelf te verdedigen in moeilijke situaties.”

‘Ik laat het weghalen’

FunX-luisteraar Shiva is zwanger. En zij zou het laten weghalen als het kind het syndroom van Down of een open ruggetje heeft. Luister hier naar de reacties in de radioshow met Q-Bah.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F38442436&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie