FunX

Almeerse Tjardo (17) is FIFA’s E-sporter van de maand

foto: Instagram: tjarriee_
  1. Newschevron right
  2. Almeerse Tjardo (17) is FIFA’s E-sporter van de maand

De zeventienjarige Tjardo uit Almere is E-sporter en werd afgelopen weekend door FIFA uitgeroepen tot de beste voetballer van de maand. Hij vertelt in Jouw Stad hoe hij de digitale voetbalwereld is ingerold.

eSporter Tjardo (17): "mensen beseffen niet hoeveel je moet doen om op een goed niveau te komen"

Geluk bij een ongeluk

Tjardo’s carrière als E-sporter was niet bepaald gepland. Hij voetbalde namelijk vijf jaar lang bij Almere City, maar moest daar weg toen hij zijn been brak. Toen hij thuis zat, stopte hij heel veel van zijn tijd in het spelen van FIFA. Volgens Tjardo had hij het spelletje vrij snel in de vingers: “Het was niet geweldig, maar ik kon wel wat.” Hij bleef oefenen en sindsdien gaat het steeds beter met Tjardo’s FIFA-skills.

Lastige tijd

Dat hij zijn voetbalcarrière in moest ruilen voor een digitale voetbalcarrière was niet makkelijk voor Tjardo. “Ik heb het wel een tijdje lastig gehad. Het is natuurlijk niet fijn om door zo’n blessure te moeten stoppen met voetbal”, geeft de 17-jarige aan. Maar hij heeft wel wat aan zijn tijd bij Almere City gehad. “Ik heb best wel wat van het voetballen meegenomen in het FIFA spelletje”

Onderschat

Tjardo denkt zelf dat zijn beroep onderschat wordt. “Ik denk dat de meeste mensen niet beseffen hoeveel werk er voor gedaan moet worden om echt op een goed niveau te komen”, vertelt hij aan Tannaz. Ook Tjardo’s ouders waren niet meteen wild van zijn nieuwe favoriete tijdverdrijf. “Wat ben je nou eigenlijk aan het doen?” Dachten ze volgens hem. Toen Tjardo in contact kwam met mensen die er volgens hem echt verstand van hebben, trokken zijn ouders wel wat bij en beseften ze dat het zijn van een E-sporter op hoog niveau wel een serieuze job is.

Nummer 1

FIFA spelers van professionele clubs - Tjardo komt uit voor Vitesse - doen elk weekend mee aan de zogeheten Weekend League, waarbij ze online 30 potjes spelen. Tjardo heeft nu vijf Weekend Leagues achter elkaar alle 30 wedstrijden gewonnen, wat hem de nummer 1 van de hele wereld op het moment maakt. Hij bracht het nieuws op zijn Instagram:

Ster advertentie
Ster advertentie