FunX

Rotterdam heeft de meest vervuilde lucht van Nederland

  1. Newschevron right
  2. Rotterdam heeft de meest vervuilde lucht van Nederland

Rotterdam heeft de vuilste lucht van Nederland. Hoe komt dit, hoe schadelijk is dit en belangrijker nog: hoe kom je er weer van af? Felicity sprak in Jouw Stad Rotterdam Samuel Schampers. Hij is Raadslid van Gemeente Rotterdam en vertelde alles over de Rotterdamse luchtkwaliteit.

hoe

De reden dat uitgerekend Rotterdam de slechtste lucht heeft, komt voor 50% door de haven, de scheepvaart en de industrie. De andere 50% van de vuile lucht wordt veroorzaakt door auto's.

"Rotterdam is een enorme autostad. In Utrecht en Amsterdam kom je overal makkelijker en sneller met het openbaar vervoer of met de fiets. In Rotterdam is dat met de auto."

schadelijk

De schadelijke lucht in Rotterdam heeft veel gevolgen voor de gezondheid. Problemen waar we in de toekomst tegenaan kunnen lopen zijn te vroeg geboren kinderen, meer astma en bronchitis. En het wordt alleen maar erger.

"Rotterdammers gaan twee jaar eerder dood dan andere Nederlanders. Een half jaar daarvan wordt veroorzaakt door de slechte lucht. De rest wordt veroorzaakt door slecht eten, weinig sporten en te veel stress."

oplossing

Het is algemeen bekend dat de lucht in Rotterdam slecht is, maar toch wordt er weinig aan gedaan. Volgens Samuel Schampers is het een begin om meer de fiets te pakken. Andere boosdoeners zijn de cruiseschepen die één keer per week aanmeren op de kop van zuid. Deze schepen hebben schadelijke dieselmotoren. Als de motoren door blijven draaien, dan stoten ze ook veel vuile lucht uit. Daar moet volgens Samuel ook iets aan veranderen. Ook de gemeente Rotterdam komt in actie.

"De gemeente Rotterdam heeft een milieuzone ingericht. Dat zorgt ervoor dat de meest vervuilende auto's niet de stad in mogen komen. Andere dingen die we gaan doen, is zorgen dat er meer mensen met de fiets gaat."

Ster advertentie
Ster advertentie