Naar homepage
FunX

"Ik heb respect voor eerste generatie gastarbeiders"

  1. Newschevron right
  2. "Ik heb respect voor eerste generatie gastarbeiders"
Het is vandaag 50 jaar geleden dat Nederland een wervingsverdrag tekende met Turkije om arbeiders naar Nederland te halen. Hiermee wilde de overheid het tekort aan werknemers in Nederland aanvullen.

Bijzondere verhalen

Schrijver Sahin Yildirim heeft daarom het boek 50 Jaar 50 Verhalen geschreven. Hij kwam op het idee om dit boek te schrijven toen hij het bijzondere verhaal van één van de gastarbeiders te horen kreeg. De man wist zijn familie naar Nederland te halen door een brief in het Turks naar de koningin te sturen.

Uiteindelijk heeft Sahin 150 gastarbeiders geïnterviewd. Voor elke provincie uit Turkije heeft hij het meest interessante verhaal van één persoon geselecteerd. Maar ook Nederlandse arbeiders komen aan het woord in het boek.
Doel

Sahin wil met z'n boek iedereen laten zien hoe gastarbeiders deze overtocht hebben ervaren. "Er is natuurlijk heel veel onderzoek gedaan over de arbeidsmigratie maar die gastarbeiders zelf zijn nooit aan het woord gelaten," vertelde Sahin. "Dit is eigenlijk het vastleggen van onze geschiedenis hier in Nederland. Maar dan komen mensen zelf aan het woord, dat is het bijzondere hiervan," voegde hij er nog aan toe.

Generatiekloof

"Ik heb echt respect voor de eerste generatie gastarbeiders. Die waren zo moedig, die hadden veel lef. Maar dat moesten ze ook waarschijnlijk, want ze hadden geld nodig. In Turkije ging het op dat moment niet zo goed," vertelde de schrijver. Sahin denkt dat de derde en vierde generatie wel hun weg kunnen vinden in Nederland omdat ze de taal goed beheersen. "De taal was voor de eerste generatie een barrière om in contact te komen met Nederlanders," vertelde Yildirim.

Ster advertentie
Ster advertentie